Behoefte aan eenduidige aardappelnotering AkkerbouwAchtergrond

Behoefte aan eenduidige aardappelnotering

De aardappelmarkt is opgesplitst in veel verschillende fritesnoteringen. Vanuit de kopende en verkopende markt is er behoefte aan een eenduidige notering.

Bij een van de belangrijkste aardappellanden in Noord-West Europa hoort een volwassen marktstructuur, zegt Mathé Elema van brancheorganisatie Akkerbouw. Op het minisymposium van ZLTO zegt Han van den Hoek dat het wereldwijd niet uit te leggen is dat er zo veel verschillende noteringen in Nederland zijn.

Er zijn twaalf verschillende frites-noteringen, inclusief de eenzijdige vaststelling van prijzen door de telersbeurzen.

Beurs Rotterdam

Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) noteert voor fritesgeschikt met bestemming Nederland, België en Duitsland. Er is een notering voor 40/50 mm gesorteerd fritesgeschikt en een exportnotering. In deze commissie is de (groot)handel, verwerkende industrie en export vertegenwoordigd.

Beurs Emmeloord

De Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland (LNCN) heeft drie fritesnoteringen. De beurs noteert voor fritesgeschikt verwerkt door grootschalige frietfabrieken in Nederland, Duitsland en België (categorie 1). Een tweede categorie is de notering voor overige partijen. Daarnaast is er voor exportgeschikte aardappelen een notering. Dit is de enige beurs die drie partijen uit de markt vertegenwoordigt. Telers, handel en industrie stellen samen de fritesnotering vast.

Telersbeurs Goes

De fritesnotering van de telersbeurs in Goes is opgesplitst op basis van grondsoort. Er wordt voor zowel klei- als zandgrond een prijs bepaald. Daarnaast publiceren ze een derde exportnotering.

VTA-notering

De Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) stelt op basis van gerealiseerde telersprijzen voor gezonde partijen fritesgeschikte aardappelen die binnen 3 weken geleverd worden de VTA-notering vast. Ze hebben een notering voor fritesgeschikt, export en tot 40 mm.

Samensmelting beurzen

NAO voorzitter Cees van Arendonk ziet een samensmelting van de beurs in Emmeloord, Goes en Rotterdam wel voor zich. Mark Brantjes, voorzitter van de LNCN, wil naar 1 notering, waarin meerdere partijen uit de markt vertegenwoordigd zijn. Adrie Bossers van de ZLTO vindt dat de noteringen nu niet goed zijn: “Maar daar moeten we ooit wel uitkomen.” VTA-commissielid Bert Timmermans benadrukt dat het belangrijk is om te laten zien wat er in de markt gebeurt. “Noteringen moeten een echte afspiegeling zijn van de gedane transacties”, zegt hij. De beurs in Emmeloord, de telersbeurs in Goes en de NAO zitten in februari met elkaar aan tafel.

Beheer
WP Admin