Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

Begin verbreding: tent in de tuin en kalfjes aaien

Een neventak stond lang gelijk aan plattelandstoerisme. Kijk mee naar de foto’s van toen.

De eerste beschrijvingen van plattelandstoerisme dateren van eind 1800. Rijke stedelingen wilden in de zomer aan de drukte en de stank van de stad ontsnappen en trokken erop uit, het groen in. Dit prille begin kreeg een groeispurt toen in 1961 de vijfdaagse werkweek werd ingevoerd, mensen kregen meer vrije tijd die ze graag spendeerden op, onder meer, het platteland. Boeren roken een verdienmodel en stelden hun boomgaard beschikbaar om tentjes op te zetten, of ze verhuurden een oud bakhuisje of de hooizolder als weekendaccommodatie. Ze waren creatief en ondernemend, de neventak bleek een blijvertje.

 • 1970: Een van de aspecten die agrotoerisme zo aantrekkelijk maakten, was de aanwezigheid van dieren. Een biggetje aaien is een belevenis om nooit te vergeten. - Foto's: Misset

  1970: Een van de aspecten die agrotoerisme zo aantrekkelijk maakten, was de aanwezigheid van dieren. Een biggetje aaien is een belevenis om nooit te vergeten. – Foto’s: Misset

 • 1965: Het idee dat je kinderen moest leren over het wel en wee van een boerenbedrijf, is er al heel lang. Hier krijgen kinderen les over konijnen.

  1965: Het idee dat je kinderen moest leren over het wel en wee van een boerenbedrijf, is er al heel lang. Hier krijgen kinderen les over konijnen.

 • 1975: Toeristen vonden het boerenleven erg interessant en die belangstelling was alleen maar leuk natuurlijk.

  1975: Toeristen vonden het boerenleven erg interessant en die belangstelling was alleen maar leuk natuurlijk.

 • 1960: Toen roomijs in handige eenpersoonsbakjes beschikbaar kwam, verkochten boeren het aan toeristen. Deze twee kinderen stonden te smullen.

  1960: Toen roomijs in handige eenpersoonsbakjes beschikbaar kwam, verkochten boeren het aan toeristen. Deze twee kinderen stonden te smullen.

 • 1971: Van het een kwam soms het ander, een schuur werd verbouwd tot logeeraccomodatie. De speeltuin erbij maakte het helemaal af.

  1971: Van het een kwam soms het ander, een schuur werd verbouwd tot logeeraccomodatie. De speeltuin erbij maakte het helemaal af.

 • 1979: Schoolkinderen helpen met voeren. Een hele klus, dat gras blijkt lastig los te trekken, helemaal als je een mestvork gebruikt, zoals linksonder. Er valt nog veel te leren.

  1979: Schoolkinderen helpen met voeren. Een hele klus, dat gras blijkt lastig los te trekken, helemaal als je een mestvork gebruikt, zoals linksonder. Er valt nog veel te leren.

 • 1973: een dagje met de klas naar de boerderij en dan lammetjes mogen vasthouden. De gezichten van de kinderen spreken boekdelen.

  1973: een dagje met de klas naar de boerderij en dan lammetjes mogen vasthouden. De gezichten van de kinderen spreken boekdelen.

 • 1983: Een boerderijcamping in Zeeland, een stukje gazon was snel veranderd in een eenvoudig kampeerterrein.

  1983: Een boerderijcamping in Zeeland, een stukje gazon was snel veranderd in een eenvoudig kampeerterrein.

Tot en met Pasen publiceert Boerderij.nl meerdere succesverhalen en adviesartikelen over verbrede landbouw. Lees ook: De gestage opmars van de neventak

Beheer
WP Admin