Foto: Irene van der Heijden VarkensAchtergrond

Bedrijf met vleesvarkens en biogasproductie

In Lierop staat een groot vleesvarkensbedrijf te koop. Bijzonder is de royale co-vergistingsinstallatie voor de productie van stroom en warmte.

Het te koop staande vleesvarkensbedrijf ligt in het dorp Lierop, in de Brabantse gemeente Someren. De locatie biedt plaats aan 6.200 vleesvarkens volgens de Beter Leven-norm van 1,0 vierkante meter per varken. De huidige eigenaar woont niet bij het bedrijf en wil daarom de locatie verkopen.

Een afdeling in de nieuwe stal. Deze telt 24 hokken met 12 varkens. Sinds enkele jaren is omgeschakeld naar productie voor Beter Leven 1 ster. Daardoor liggen de varkens wat ruimer. - Foto: Irene van der Heijden
Een afdeling in de nieuwe stal. Deze telt 24 hokken met 12 varkens. Sinds enkele jaren is omgeschakeld naar productie voor Beter Leven 1 ster. Daardoor liggen de varkens wat ruimer. - Foto: Irene van der Heijden

Ondanks dat de verstedelijking van Helmond dichtbij is, ligt het bedrijf in een open agrarisch gebied zonder directe beperkingen. De totale oppervlakte van het perceel is bijna 2,25 hectare, waarvan 1,9 hectare is ingetekend als agrarisch bouwblok. De afstand tot het Natura 2000-gebied Strabrechtse Heide bij Eindhoven is circa 4 kilometer. Het bedrijf heeft een voldoende ruime milieu- en nb-vergunning.

Het dorp Lierop met basisvoorzieningen en lagere school ligt op circa 3 kilometer afstand. De stad Helmond met meer voorzieningen ligt op ongeveer dezelfde afstand. Eindhoven ligt ruim 10 kilometer verder. De meest dicht bij gelegen buren hebben een varkensbedrijf op circa 250 meter afstand.

Erf en gebouwen

Op het erf staan in totaal zes varkensstallen, deels aan elkaar gebouwd. Twee stallen dateren uit 1981 en 1983 en zijn nadien vernieuwd. De laatste stallen zijn in 2021 gebouwd na een verwoestende brand. Alle stallen zijn voorzien van een brijvoedering, plafondventilatie, verwarming en voldoen aan de eisen van Beter Leven-1 ster.

Op het bedrijf staat een volwaardige co-vergistingsinstallatie waarmee stroom en warmte wordt gemaakt en deels benut op het eigen bedrijf. - Foto: Irene van der Heijden
Op het bedrijf staat een volwaardige co-vergistingsinstallatie waarmee stroom en warmte wordt gemaakt en deels benut op het eigen bedrijf. - Foto: Irene van der Heijden

In één van de stallen is een geheel betegelde kantine, kantoorruimte en vergaderruimte. Een andere stal biedt ruimte aan een restloze brijvoerinstallatie met onder andere 5 betonen bunkers van 30 en 64 kuub inhoud, 2 binnensilo’s voor droge grondstoffen en een hamermolen. In de nieuwe stal is tevens een zichtstal gemaakt die duizenden bezoekers per jaar trekt. Deze is buiten het bedrijf om bereikbaar. Andere voorzieningen zijn onder andere een spuitplaats, vijf krachtvoersilo’s en een koelkelderbox kadaverkoeling. De locatie is toegankelijk via drie opritten, waarvan één naar de vergister. Daar is ook een weegbrug geplaatst waar alle vrachtverkeer overheen kan.

Achter de stallen staat een complete co-vergistingsinstallatie. Met de helft co-producten en de helft drijfmest wordt via biogas stroom opgewekt; de vrijkomende warmte wordt binnen en buiten de stallen benut. De installatie omvat onder andere drie vergisters, opslag van grondstoffen, hygiënisatieruimte voor digestaat en WKK-installatie. De totale capaciteit is 24.500 ton mest per jaar en een nominaal opgesteld vermogen van 2,94 mW. Voor de installatie loopt tot 2030 een SDE-subsidie met een maximale vergoeding van € 71 per mWh, wat neerkomt op circa € 1,2 miljoen per jaar.

De moderne bedrijfswoning uit 2004 heeft een inhoud van circa 530 kuub en telt vier slaapkamers. Verder staan er nog een veldschuur uit 2001 en garage-magazijn uit 1987 op het erf.

De bedrijfswoning uit 2004 heeft een inhoud van 530 kuub en telt 4 slaapkamers. De woning wordt momenteel bewoond door de bedrijfsleider van de locatie. - Foto: Irene van der Heijden
De bedrijfswoning uit 2004 heeft een inhoud van 530 kuub en telt 4 slaapkamers. De woning wordt momenteel bewoond door de bedrijfsleider van de locatie. - Foto: Irene van der Heijden

Mogelijkheden

Gezien de omvang en moderniteit is voortzetten van de locatie als vleesvarkensbedrijf de meest voor de hand liggende optie. Dat kan als aparte locatie, zoals de huidige eigenaar dat doet, of als gezinsbedrijf.

De oudste stallen hebben nog asbest op het dak en één stal is niet emissiearm. Een koper kan deze renoveren of vervangen door nieuwbouw. Een andere optie is om de stallen niet terug te bouwen en de co-vergisting verder te ontwikkelen. Productie en leveren van groen gas in het gasnetwerk is bij grotere hoeveelheden eerder rond te rekenen.

De biogasinstallatie moet een ondernemer passen. De huidige eigenaar weet de mogelijkheden optimaal te benutten, onder andere met het drogen van mest, digestaat en hout voor derden. Deze contacten kunnen volgens hem worden voortgezet.

Qua ligging dicht bij het stedelijk gebied van Helmond en aan een drukke fietsroute biedt de locatie mogelijkheden voor verbreding; met de zichtruimte is daarvoor al een basis gelegd.

Beheer
WP Admin