Foto: Koos Groenewold BoerenlevenAchtergrond

Bed & Breakfast zorgt voor financiële risicospreiding

Het veelzijdige boerenbedrijf De Kandelaar heeft sinds 2008 een Bed & Breakfast (B&B) met vier kamers. Akkerbouw en melkvee vormen de twee hoofdtakken, maar de B&B zorgt voor financiële risicospreiding. Na 12,5 jaar is het echt een volwaardige tak.

De Kandelaar in Biddinghuizen (Fl.) heeft een melkvee- en een akkerbouwtak. Het bedrijf wordt gerund door twee gezinnen. Marc (49) en Mariska (49) van Diepenbeek doen de akkerbouwtak, de B&B en een stukje loonwerk. - Foto's: Koos Groenewold

De Kandelaar in Biddinghuizen (Fl.) heeft een melkvee- en een akkerbouwtak. Het bedrijf wordt gerund door twee gezinnen. Marc (49) en Mariska (49) van Diepenbeek doen de akkerbouwtak, de B&B en een stukje loonwerk. – Foto’s: Koos Groenewold

Veelzijdig bedrijf

De Kandelaar wordt gerund door twee gezinnen. Marc (49) en Mariska (49) van Diepenbeek doen de akkerbouwtak, de B&B en een deel van het loonwerk. Joris (48) van Kempen – Mariska’s broer – doet de koeien, zijn vriendin Lisette Maerman (44) richt zich op het maken van kaas. Er zijn 110 koeien en 100 stuks jongvee. De productie is 9.000 liter, met 4,60% vet en 3,78% eiwit. Bij het bedrijf hoort 90 hectare. Het bouwplan bestaat uit gras, mais, aardappelen en suikerbieten. Een deel van de grond wordt verhuurd voor tulpenteelt. Voor de aardappelteelt is er een samenwerking met de buurman.

Bed & Breakfast De Kandelaar vierde in september 2020 haar 12,5-jarig bestaan. Zo op het eerste gezicht lijkt de locatie midden in de uitgestrekte landerijen van Oostelijk-Flevoland niet meteen de ideale plek om een B&B te beginnen. Maar de praktijk bewijst dat er wel degelijk vraag is naar overnachtingsruimte in het buitengebied van Biddinghuizen. “Dit is een centrale plek in ons land, centraal gelegen tussen toeristische trekpleisters Amsterdam en Giethoorn. Met Walibi, het Dolfinarium, Bataviastad en de Oostvaardersplassen kunnen onze gasten leuke uitstapjes maken in de regio”, vertelt Mariska van Diepenbeek, die de B&B met passie runt.

Lees verder onder de foto‘s. Swipe voor meer foto‘s.

  • De B&B heeft 4 kamers in het luxere segment.

    De B&B heeft 4 kamers in het luxere segment.

  • Het bedrijf maakt ook zelf kaas, die wordt uiteraard  geserveerd aan de gasten.

    Het bedrijf maakt ook zelf kaas, die wordt uiteraard geserveerd aan de gasten.

Op het lijf geschreven

De Kandelaar is een voormalig akkerbouwproefbedrijf. Het gastenverblijf is gevestigd in de vroegere kantoorruimte. Akkerbouw en melkvee vormen de hoofdmoot op het veelzijdige familiebedrijf, dat door de gezinnen van Mariska en haar broer Joris van Kempen wordt gerund.

Het ontvangen van gasten is Mariska op het lijf geschreven. Ze is een mensenmens. Voordat ze zich acht jaar geleden volledig op haar B&B stortte, bekleedde ze zeventien jaar een commerciële functie bij Veeservice Idac. “Als vertegenwoordiger stond ik altijd in contact met mensen. Ik ben niet anders gewend. Wanneer we hier eens een weekje geen gasten hebben, dan ben ik bijna een beetje ontregeld.”

  • De Kandelaar is een voormalig proefbedrijf.

    De Kandelaar is een voormalig proefbedrijf.

  • Een doorkijkje op het erf.

    Een doorkijkje op het erf.

Een ton investering

Na een grondige verbouwing werd de B&B in 2008 officieel geopend. Daarvoor verwelkomde Mariska ook al jaren gasten op haar bedrijf. “We waren aangesloten bij ‘Vrienden op de fiets’. Mensen konden hier tegen een lage vergoeding overnachten. Daar was altijd behoorlijk veel vraag naar. Dat gaf me het vertrouwen om te investeren in een B&B.”

De totale investering bedroeg een ton, waarbij de ondernemers profiteerden van EU-subsidie voor plattelandsontwikkeling (POP3). De cursus die Mariska volgde voor het schrijven van het projectplan voor de subsidieaanvraag wierp zo z’n vruchten af. Gemeente Dronten verleende de vergunning, zonder dat zich grote obstakels voordeden. “Maar niks gaat vanzelf. Ik heb er best nog wel wat telefoontjes aan moeten spenderen”, vertelt Mariska, die haar papieren haalde voor Sociale Hygiëne en BHV en zich aansloot bij de Stichting B&B Nederland. “We hebben flink geïnvesteerd. Dat vond ik best wel een beetje spannend. Het was toch een sprong in het diepe. Niet voor niks heb ik daarna nog vier jaar buiten de deur gewerkt.”

Mariska zorgt dagelijks voor schoon beddegoed op de bezette bedden. De jeugd helpt graag een handje mee.

Mariska zorgt dagelijks voor schoon beddegoed op de bezette bedden. De jeugd helpt graag een handje mee.

Genieten van diversiteit gasten

Het gastenverblijf bestaat uit drie 2-persoonskamers en een 6-persoonskamer. Alle kamers beschikken over eigen sanitair. Het ontbijt wordt geserveerd in een gemeenschappelijke ruimte. Mariska geniet van de diversiteit van haar gasten. “Dat is ontzettend leuk. Sommige gasten komen jaarlijks terug. Met hen bouw je echt een band op. Tijdens Lowlands verblijft hier altijd een vriendengroep uit Amstelveen. Wij verzorgen speciaal voor hen een haal- en brengservice. Na afloop van het festival eten we gezamenlijk kroketten en frikandellen.”

Reinheid en comfort staan bij Mariska hoog in het vaandel. Ze zweert bij het aanbieden van fijne en schone bedden en maakt het sanitair van bezette kamers dagelijks schoon. Stichting B&B Nederland beoordeelt De Kandelaar met vier tulpen, het op één na hoogste kwaliteitsstempel. “Dat maakt me trots.”

Ik ben niet vies van hard werken, maar het is behoorlijk aanpoten

Corona doet zich voelen

Corona heeft veel impact op De Kandelaar. De melkprijs staat onder druk, aardappelen gingen als veevoer weg en de omzet van de B&B daalde met 50%. Hoewel het afgelopen zomer – voorafgaand aan de tweede golf – nog behoorlijk druk was, doet de pandemie zich voelen. “We hebben veel minder gasten dan normaal en kunnen geen vergaderingen en excursies aanbieden.”

In een normaal jaar is er bijna iedere nacht wel een logé. Mariska streeft niet naar een (veel) hogere bezetting. “Ik ben niet vies van hard werken, maar het is behoorlijk aanpoten als we hier vol zitten. Ga maar na: gasten inboeken en verwelkomen, inkopen doen, ontbijt serveren en schoonmaken.” Ze wil de volledige verantwoordelijkheid dragen voor de kwaliteit en past er daarom voor om met personeel te werken.

Nomaal gesproken kunnen mensen ook rondleidingen krijgen op het bedrijf, door corona ligt dat nu stil.

Nomaal gesproken kunnen mensen ook rondleidingen krijgen op het bedrijf, door corona ligt dat nu stil.

Kamerprijzen bewust niet te laag

De B&B is tussen kerst en oud en nieuw gesloten. “Dan is het echt tijd voor de familie”, aldus Mariska. Tijdens drukke weekenden, zoals met Pinksteren, werkt ze met meerdaagse arrangementen, om zichzelf te ontlasten. Met haar kamerprijzen richt ze zich bewust op een wat hoger segment, zodat ze niet direct bij uitzendbureaus met arbeidsmigranten op de radar staat. “Dat is niet de doelgroep waarop wij ons richten”, aldus Mariska, die inzet op toeristen uit binnen- en buitenland die van rust en ruimte willen genieten.

De B&B is als neventak uitgegroeid tot een volwaardige bedrijfstak. Niet voor niks heeft Mariska haar baan opgezegd. “We zijn niet afhankelijk van de B&B, maar het is fijn dat we een stukje risicospreiding hebben.”

Mariska vertelt haar gasten graag over het werk op de boerderij, indien gewenst verzorgt ze rondleidingen. “Ik vertel graag wie we zijn en wat we hier doen. Dat vind ik belangrijk. Ik vind het hartstikke leuk dat we nu onze eigen kaas kunnen serveren in de B&B.”

Mariska kijkt verder dan haar eigen bedrijf. Ze zoekt graag de verbinding met collega-ondernemers. Als medeorganisator van de Tulpenroute Flevoland zet ze zich in voor de promotie van het buitengebied. “De positieve reacties van onze gasten en collega-ondernemers geven me veel energie.”

  • Links Marlies van Diepenbeek (9), dochter van Marc en Mariska. Rechts op de foto staat Kaylee van Kempen (10), dochter van Mariska’s broer Joris.

    Links Marlies van Diepenbeek (9), dochter van Marc en Mariska. Rechts op de foto staat Kaylee van Kempen (10), dochter van Mariska’s broer Joris.

  • De ondernemers met de kinderen.

    De ondernemers met de kinderen.

Tot en met Pasen publiceert Boerderij.nl meerdere succesverhalen en adviesartikelen over verbrede landbouw.
Lees ook: De gestage opmars van de neventak
Bekijk oude foto‘s: Begin verbreding: tent in de tuin en kalfjes aaien
Advies: Zo begin je een neventak

Beheer
WP Admin