Verkiezingsoverwinning BBB. Verkiezingen Provinciale Staten 2023. - Foto: Ronald Hissink AlgemeenOpinie

‘BBB springt vanuit de kelder op zolder’

BBB behaalde een magistrale overwinning tijdens de verkiezingen. Vanuit het niets de grootste in alle provincies. Het zet het kabinet steeds verder onder druk.

Je kan niet van de kelder op de zolder springen. Behalve als je de BoerBurgerBeweging bent. De kiezer heeft gesproken: Nederland heeft fel kritiek op de gevestigde orde en ziet liever andere bestuurders op het pluche. In alle provincies wordt BBB in één klap de grootste partij.

BBB overtreft kickstart LPF

In sommige gevallen heeft de partij zelfs vier keer zoveel zetels als de nummer twee. Dat de partij van Caroline van der Plas op winst stond, was wel duidelijk. Maar dat de overwinning zó groot zou zijn, had niemand verwacht. De opmars van BBB overtreft zelfs de kickstart van de LPF van Pim Fortuyn. Die partij behaalde in 2002 bij de Tweede Kamerverkiezingen 26 zetels. Dat komt overeen met 17% van de stemmen.

De 16 zetels die BBB volgens de peilingen in de Eerste Kamer mag innemen, komen overeen met 21% van de stemmen: ruim boven LPF en ook ruim boven de grote winnaar van de vorige Provinciale Statenverkiezingen: Forum voor Democratie. Die kwam met 12 zetels in de Eerste Kamer. Inmiddels telt FvD nog één zetel. De andere elf senatoren zijn afgesplitst en vormen drie andere fracties, waarvan JA21 (Groep Nanninga) de grootste is. De ongekende overwinning van BBB zal de geschiedenisboeken ingaan.

Hoewel coalitiegenoten VVD en D66 nog voorzichtig reageren op de grote overwinning van BBB, spreken CDA en ChristenUnie zich wat stelliger uit. CDA ziet het aantal zetels ongeveer halveren. Wopke Hoekstra typeert het als ‘midscheeps geraakt’. En hoewel ChristenUnie-leider Mirjam Bikker niet ontevreden is over de verkiezingsresultaten, klinken er binnen de partij wel geluiden over de gevolgen voor de toekomst van het kabinet.

Kabinet heeft twee opties

Nu is Rutte natuurlijk gewend om te regeren zonder meerderheid in de Eerste Kamer. Compromissen sluiten en vrienden maken is het handelsmerk van Rutte. Maar nu ze nog maar een derde van de zetels in de Eerste Kamer hebben, zal dit proces steeds lastiger worden. Het kabinet heeft twee opties: zowel over links – met GroenLinks en PvdA – kan er een meerderheid worden gevormd, als over rechts, met BBB.

Zeker voor het stikstof- en klimaatbeleid lijkt de route ‘over rechts’ met deze verkiezingsuitslag die met het meeste draagvlak: op deze thema’s spelen de provincies immers een essentiële rol. En daar is BBB overal aan zet om de onderhandelingen voor het college te starten.

Langste of kortste eind?

De vraag is natuurlijk of het hen lukt om provinciebesturen te vormen. Het is immers niet voor het eerst dat grote nieuwkomers uiteindelijk aan het kortste eind trekken en niet aan besturen toekomen. De gevestigde orde wil niet samenwerken of de partij zelf valt vroegtijdig uit elkaar.

Maar los van de vraag of het bestuurlijk allemaal gaat lukken voor BBB, is de boodschap van de kiezer glashelder: het moet anders. Tegelijkertijd liggen er tal van gerechtelijke uitspraken die het kabinet dwingen stappen te zetten. Het is zeker met deze verkiezingsuitslag nog lang geen zomer voor het kabinet.

Lees meer over de verkiezingen!

Reacties

  1. Neem rutte als voorbeeld: en ga heel langzaam formeren in de provincies. Iedereen heeft haast en als je dan veel tijd trekt, krijg je steeds meer (macht). Dus bbb neem de tijd met formeren en zie dat de anderen tegen het dak springen. Diegene die het snelst wil formeren verliest.

Beheer
WP Admin