Een sloot met stuw langs een perceel akkerland aan de Goudbloemsedijk in Hoeven (N-Br.) - Foto: Peter Roek AlgemeenNieuws

BBB puzzelt met zetels

Het is een hele puzzel om na het verkiezingssucces van de BBB in de Provinciale Staten en de waterschappen alle zetels in te vullen.

Verschillende kandidaten zijn gekozen tot lid van zowel de Provinciale Staten als voor een waterschap of de Eerste Kamer. BBB wil eigenlijk niet dat de functie van statenlid wordt gecombineerd met die van waterschapsbestuurder of senator. Bovendien verbiedt de Waterschapswet dat statenleden ook in het waterschapsbestuur zitten.

De situatie in Overijssel

Alleen in Overijssel zijn vijf kandidaten die tot lid van Provinciale Staten zijn gekozen en die ook een plek in het waterschap of de Eerste Kamer kunnen bezetten.

Lijsttrekker Ilona Lagas voor de Eerste Kamer stond vijfde op de BBB-kandidatenlijst voor de Overijsselse staten. De BBB-fractie in Overijssel telt 17 leden. Daarvan maken ook Jeffrey Rouwenhorst, Dario Prinsen en Adam Bakker deel uit. Deze drie zijn ook tot lid van het waterschapsbestuur Vechtstromen gekozen. Hierin gaat BBB 9 zetels bezetten. Voor Rouwenhorst geldt dat hij ook tot lid van de Eerste Kamer is gekozen. Zijn situatie is uitzonderlijk. Er zijn geen andere BBB’ers tot lid van zowel de Provinciale Staten, het waterschapsbestuur als de Eerste Kamer gekozen.

Annete Nijhuis uit Haaksbergen is gekozen tot lid van de Overijsselse staten en voor het waterschap Rijn en IJssel. In Drenthe is BBB’er Cindy Lodeizen uit Assen gekozen in de Provinciale Staten als in het waterschap Hunze en Aa’s.  Eric Kemperman uit Scherpenzeel in de Gelderse staten en de Eerste Kamer. Dit geldt ook voor Eugéne Heijnen uit het Limburgse Margraten en de Flevolander Jan Klopman uit Biddinghuizen. Beiden zijn gekozen tot lid van zowel de Provinciale Staten als de Eerste Kamer.

Dubbelfunctie waterschapsbestuur en statenlid verboden

De Waterschapswet verbiedt dat leden van het waterschapsbestuur ook in de Provinciale Staten zitten. Als de drie tot lid van het waterschap Vechtstromen gekozen BBB-statenleden hun zetel in het waterschap opgeven en in de Staten plaatsnemen, dan heeft BBB te weinig mensen op de lijst om de zetels in het waterschap te vullen.

BBB’er Henk Vermeer zegt in dagblad Tubantia dat er sprake is van een ‘probleemgevalletje’. BBB heeft het uitgangspunt dat dubbelfuncties onwenselijk zijn. “Maar als we het moeten doen omdat een zetel anders onbezet blijft, dan doen we het toch”, aldus Vermeer.

Alles over de verkiezingen lees je in dit dossier!

Beheer
WP Admin