Foto: ANP AlgemeenNieuws

Baudet dreigt, maar slikt motie van wantrouwen in

Fractievoorzitter Thierry Baudet van Forum voor Democratie dreigde donderdagavond met een motie van wantrouwen tegen landbouwminister Carola Schouten. Maar toen puntje bij paaltje kwam, diende hij de motie niet in.

Baudet vindt dat de kabinetsvoornemens over de stikstofproblematiek zoals die eerder zijn verwoord, moeten worden ingetrokken. Hij zegt dat het kabinet het zogenoemde Duitse model moet hanteren bij de beoordeling van aanvragen voor natuurvergunningen. Het Duitse model houdt in dat een relatief hoge drempelwaarde wordt gehanteerd. Als de stikstofdepositie beneden die waarde blijft, kan een vergunning worden verleend.

Hoewel minister Schouten niet toegaf aan de wens van Baudet, diende de fractievoorzitter van Forum voor Democratie de motie uiteindelijk niet in.

Duits model houdt juridisch geen stand

Juristen en het kabinet hebben eerder aangegeven dat het Duitse model in Nederland juridisch geen stand houdt. De Raad van State heeft meer dan tien jaar geleden een oordeel uitgesproken over de toepassing van het Duitse model in Nederland. Volgens de hoogste rechter is dat niet toepasbaar.

Stikstofdebat vooral botsing tussen partijen

Het stikstofdebat was donderdagavond 17 oktober vooral een botsing tussen partijen die vinden dat de inkrimping van de veestapel niet beperkt kan blijven tot vrijwilligheid. GroenLinks, Partij voor de Dieren en SP bepleiten ook gedwongen opkoop. Regeringspartij D66 sluit gedwongen inkrimping niet uit. SGP, FvD, VVD en CDA verzetten zich daartegen.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Beheer
WP Admin