Foto: Roel Dijkstra VarkensNieuws

Basisprijs Beter Leven-varkens wijzigt

De basis waarop Beter Leven-varkens afgerekend worden gaat op de schop. Al jaren geldt de DCA Beursprijs 2.0 als basisnotering, maar vleesgrossier Best Star Meat komt nu met een eigen notering. Dat heeft het bedrijf middels een brief aan varkenshouders laten weten.

Reden voor de koerswijziging is de hoogte van de Beursprijs. De verwachtingsprijs steeg een aantal weken geleden door de prijsopleving op de Duitse markt. De Nederlandse slachterijen hielden een behoudender koers aan, waardoor de noteringen steeds verder uit elkaar kwamen te liggen. De DCA Beursprijs staat momenteel op € 1,96 per kilo geslacht gewicht, terwijl de notering van bijvoorbeeld Vion exclusief btw op € 1,899 uit komt. Door de grote afwijking zegt Best Star Meat zich genoodzaakt te zien om zijn basisnotering te herzien.

Basisnotering uit meerdere bronnen

Vanaf 3 oktober (week 40) hanteert de vleesgrossier daarom een basisnotering die is samengesteld uit meerdere bronnen. De basis vormt de DCA-notering op de eerste week van dit jaar. Vervolgens worden daar de mutaties van drie grote slachterijen (Compaxo, Westfort en Van Rooi Meat) op toegepast. In een rekenvoorbeeld in de brief aan leveranciers becijfert Best Star Meat dat de basisnotering van het bedrijf tot en met week 37 van dit jaar dan op € 1,90 zou uitkomen. Dat is € 0,06 lager dan de huidige basisprijs.

De beslissing van de vleesgrossier zorgde afgelopen week voor paniek bij de samenstellers van de Beursprijs. Sommige handelaren wilden de notering fors laten zakken om deze stap te voorkomen. Uiteindelijk gebeurde dat niet en werd gekozen voor een onveranderde notering om rust in de markt te houden. Een prijscorrectie zou door vleesinkopers als verlaging worden uitgelegd, waardoor het een negatieve prijsspiraal zou kunnen ontketenen.

‘Contract is waardeloos’

Sommige handelaren tonen begrip, anderen hebben vraagtekens. Zo hebben de slachterijen in tussentijd de toeslagen verhoogd. Ze vragen zich af hoe dat bij de nieuwe notering zal gaan.
Farmers Defence Force betitelt de prijsaanpassing het in een video op internet als oplichterij. Een contract is waardeloos als de voorwaarden ervan zo gemakkelijk worden aangepast, volgens voorman Mark van den Oever.

Een overzicht van de prijzen voor vleesvarkens vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin