Duizenden protesterende boeren luisteren in Stroe naar de toespraken van onder meer Bart Kemp van Agractie. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Bart Kemp, Agractie: protest Stroe is ‘generale repetitie’

Het boerenprotest woensdag in Stroe is de opmaat naar meer boerenacties. Agractie-voorzitter Bart Kemp noemde het protest ‘een generale repetitie’, en roept boeren op om na deze aftrap zelf acties te gaan voeren.

“Hierna begint de strijd. Jullie hebben genoeg plannen, doe het. Wacht niet langer.” Hij sprak van een ‘oorlog tussen de Staat der Nederlanden’, en de ‘boerenrepubliek’. Ondanks alle vredesaanbiedingen van de boeren blijft de overheid met vijandigheden komen, aldus Kemp. Hij benadrukt dat niet wordt opgeroepen tot strafbare feiten, en dat de strijd zonder wapens gevoerd moet worden. “Een strijd zonder wapens, maar zonder strijd geen overwinning,” aldus Kemp.

Strijd tussen stad en platteland

Meerdere sprekers op het podium verwezen naar een strijd tussen stad en platteland. Daarnaast haalden ook de diverse boerenbelangenbehartigers de onderlinge samenwerking aan tussen de boerenorganisaties. Konijnenhouder Henk Oonk, initiatiefnemer van het Stikstofkarretje, sprak er zijn trots over uit dat het gelukt is FDF en LTO op één podium te krijgen. “We staan hier vandaag om eenheid te creëren”, zei hij. Dagvoorzitter Jeroen van Maanen zei ‘26 veren in de reet van LTO-voorzitter Sjaak van der Tak te steken’, omdat hij ‘anders dan zijn voorganger, er is voor alle boeren’.

Oonk benadrukte voor vervolgacties: “Het is belangrijk dat wij de burgers achter ons houden. Alleen als boeren gaan wij het niet redden.”

Hoop gericht op provincies

Alle boerenorganisaties waren eensgezind over het stikstofplan van minister Van de Wal: een absurd plan, dat van tafel moet. Hoop is met name gericht op de provincies, en de aankomende Provinciale Staten-verkiezingen. “Zie je de witte vlekken op die kleurplaat van Van der Wal? Dat zijn de industrie, de wegen, de burgers. Die hoeven niet te reduceren”, aldus FDF-voorzitter Mark van den Oever.

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

 1. “Oorlog tussen de staat der Nederlanden en de boerenrepubliek”.
  “oorlog tussen stad en platteland.
  Wat een heroisch taalgebruik.
  Het lijken wel anarchisten en toch zeker wel populisten
  Waarschijnlijk weet hij niet precies wat hij zegt en niemand die hem tegenspreken zal, ook Agrifirm niet?
  In ieder geval zijn het dolgedraaide mensen, velen met de hete adem van de bank in hun nek.
  Benieuwd hoe het verder gaat.

  1. Iedereen probeert op zo.n dag om stemmen te winnen .
   De realiteit zal wel weer terug keren .
   Als de minister onder druk van de 2e kamer de boel van tafel haalt .
   Heeft hij niks meer in Brussel dan gaat de
   Derogatie er het eerste aan .

  2. Normaal gesproken weet ik wel hoe het verder moet maar nu weet ik het ook niet meer precies.
   Wat ik wel weet is dat er wat moet gaan gebeuren hetgeen een krimp van de veestapel gaat inhouden ik denk 3% per jaar en dat via innovatie de rest kan worden binnengehaald maar nogmaals het is geen eenvoudige kwestie.

Beheer
WP Admin