Het AVP-virus kan makkelijk overspringen van geïnfecteerde beren naar naïeve gelten door ki. - Foto: Michel Zoeter VarkensNieuws

AVP-virus blijkt overdraagbaar naar zeug via sperma

Het Afrikaanse Varkenspestvirus (AVP) kan zich ook verspreiden via sperma in het ki-station. Op die manier kan het AVP-virus ook zeugen en embryo’s besmetten. Dat blijkt uit Duits-Amerikaans onderzoek.

Het onderzoek werd eind 2022 gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Pathogens. Onderzoekers van het Duitse Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) hebben voor dat onderzoek samengewerkt met experts op het gebied van diergezondheid in de VS. De onderzoekers wilden een antwoord vinden op de vraag of kunstmatige inseminatie een pad zou kunnen zijn waarlangs het AVP-virus een stal kan betreden.

Besmet ki-station risico voor verspreiding AVP-virus

Dat antwoord blijkt ja, concludeerden zij. Het AVP-virus kan makkelijk overspringen van geïnfecteerde beren naar naïeve gelten door ki, schrijven zij. In het wetenschappelijke artikel waarschuwt het team dan ook dat een besmet ki-station een risicofactor is voor snelle en wijdverspreide verspreiding van het AVP-virus in een land of zelfs tussen landen.

Lees ook: Internationaal onderzoeksproject naar AVP-overdracht via voer

De onderzoekers gebruikten de AVP-variant “Estonia 2014” voor het onderzoek, dat plaatsvond op de streng beveiligde FLI-locatie in Insel Riems in Noord-Duitsland. In totaal vier beren (twee Large White en twee Piétrain) werden besmet, waarna elke dag zowel bloed als sperma werden gecontroleerd. Genomen van het AVP-virus waren al meetbaar in het sperma na twee dagen na de infectie; in het bloed zelfs de volgende dag. Met de kwaliteit van het sperma leek niets aan de hand.

Koorts en abortus

Voor het onderzoek werden ook veertien gelten (Large White) gebruikt. Een week na de ki testten zeven gelten positief voor AVP, en alle gelten testten positief op dag 35 na de inseminatie. Bij twaalf van de dertien gelten leidde dat tot een abortus zodra de koorts op kwam zetten. Bij de overgebleven gelt was een deel van de foetussen er niet best aan toe – embryo’s toonden ongebruikelijke afwijkingen en ook werd het virus gevonden in embryo-weefsel.


Nieuwsbrief varkenshouderij

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen de varkenshouderij.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin