Foto: Kees van Dooren VarkensNieuws

Loodzware varkens uit Duits AVP-gebied mogen weg

De beperkingen als gevolg van Afrikaanse varkenspest (AVP) in het Duitse Emsland worden volgende week opgeheven.

De restricties als gevolg van AVP in het Duitse district Emsland verdwijnen per 5 oktober. Boeren kunnen vanaf volgende week dus weer ‘normaal’ hun varkens leveren. De afgelopen maanden moest het vlees van deze varkens een (hitte)behandeling ondergaan, voordat het de markt op mocht. Dat zagen slachterijen en vleesverwerkers niet zitten, zodat er nauwelijks varkens zijn geleverd en boeren met propvolle stallen met daarin loodzware varkens zitten.

Uiteenlopende schattingen

Volgens het ministerie van landbouw in de Deelstaat Nedersaksen, waar Emsland onder valt, zitten op 260 bedrijven ongeveer 40.000 zware varkens. Ingewijden in de varkenssector schatten dat het minimaal om 100.000 varkens gaat die met spoed naar een slachterij moeten​. Het levend gewicht van deze dieren zit tussen 150 en 160 kilo, met uitschieters naar 180 kilo. De dieren gaan in eerste instantie naar slachterijen in Italië en Polen. Ook wordt geprobeerd de zware varkens bij zeugenslachters in Duitsland aan te bieden.

Boeren betalen de rekening van AVP

De varkenshouders in het AVP-gebied voelen zich aan hun lot over gelaten. Ondanks aandringen van het ministerie in Hannover werden er amper varkens gehaald bij de boeren. Voor de dieren die zijn gehaald, werd niks betaald, terwijl die veel voer op hebben. Naar schatting heeft twee derde van de zeugenhouders een zogeheten Vereinigten Tierversicherung (VTV) en een derde van de vleesvarkenshouders. Deze boeren krijgen hun schade deels vergoed. De rest lijkt zelf voor de schade op te draaien, mits de regering nog met geld over de brug komt. Voor een aantal varkenshouders is AVP de aanleiding om voorgoed te stoppen met hun bedrijf. Die hebben veel geld verloren, terwijl het perspectief op een goed inkomen ontbreekt.

Drie maanden op slot

Begin juli is AVP aangetoond op een zeugenbedrijf in Emsbüren. De bedrijven hebben dus ruim drie maanden te maken met beperkingen. Aanvankelijk zouden de restricties 14 oktober worden opgeheven. Dat is nu ruim een een week vervroegd.


Nieuwsbrief varkensgezondheid

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen varkensgezondheid.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin