Het vasteprijscontract voor Fontane in de af-landperiode komt uit op € 172,50 per ton. - Foto: Hans Prinsen AkkerbouwNieuws

Aviko biedt € 301 per ton voor Innovators in week 28

Aviko Potato biedt zijn Nederlandse telers hetzelfde vasteprijscontract als de Franse telers voor oogst 2023.

Dat betekent dat het vasteprijscontract voor Fontane in de af-landperiode op € 172,50 per ton uitkomt. In week 33 is de af-landprijs € 187,50 en deze loopt af naar € 172,50 in week 36 voor Fontane. In week 17 wordt voor Fontanes € 248 per ton gecontracteerd en in week 28 wordt € 281 gecontracteerd. De verhoging van de contractprijzen voor oogstjaar 2023 ligt rond de 40% ten opzichte van vorig oogstjaar.

Verschillen bewaarvergoeding

“Onze in december gepubliceerde Franse contractprijzen voor oogstjaar 2023 gelden ook voor de Nederlandse telers” zegt Dick Zelhorst, directielid van Aviko. “Alleen in de bewaarvergoeding zitten nuanceverschillen. In bepaalde regio’s willen we op sommige momenten meer aardappelen van bepaalde rassen hebben. Daardoor wijkt de prijs soms een paar euro’s af per leveringsweek.”

Fastfood aardappelras Innovator

Aviko introduceert voor oogst 2023 een extra kwaliteitscategorie voor het fastfood aardappelras Innovator. Deze basisprijzen liggen € 5 hoger dan de triple A contractprijzen (Agria, Lady Anna, Markies en Zorba) waar Innovator in zat.

“Wij willen ons areaal veilig stellen voor in de toekomst en dan zullen we de telers een goede beloning moeten geven. De kostprijs van ons product gaat vanzelfsprekend stijgen, dat is wel spannend. Het is belangrijk dat we deze kostenverhogingen naar onze afzetmarkt kunnen doorvertalen.”

Niet alle verwerkers contracteren Innovators tot het eind toe

Voor Innovators wordt in de af-landperiode in week 33 tot en met week 36 aflopend € 207,50 tot € 192,50 per ton gecontracteerd. Voor Innovators biedt Aviko in week 17 en week 28 een basisprijs van respectievelijk € 268 en € 301 per ton. “Niet alle verwerkers contracteren Innovators tot het eind toe. In Flevoland worden goede Innovators langer geteeld, dus daar willen wij meer voor betalen.”

35 millimeter opwaarts

Een andere aanpassing voor de aardappelverwerker uit Steenderen is dat voor alle rassen 35 millimeter opwaarts wordt gecontracteerd voor oogst 2023 en niet meer voor 40 millimeter opwaarts. Zelhorst: “We beperken niet op hectares, maar contracteren wat we nodig hebben voor onze fabrieken.”

Naast de basisprijs betaalt Aviko een toeslag voor mechanische koeling; vanaf leveringsweek 17 is de premie € 5,25 oplopend tot € 14 einde oogstjaar. Deze mechanische koeling vergoeding geldt voor alle rassen.

Geen toeslag op lengtes

Een toeslag op lengtes wordt niet gegeven. Aviko werkt met een bonussysteem op bakkleur en andere kwaliteitspunten. Deze is ongewijzigd ten opzichte van vorig seizoen. Een beregeningspremie heeft Aviko niet, behalve voor de zogenaamde ‘hectare’-contracten, daar moeten de aardappelen kunnen worden beregend.

Genoeg pootgoed voor onze telers

Afhankelijk van de rassen en maatsorteringen lopen de pootgoedprijzen gemiddeld met € 50 per ton op. Zelhorst: “Wij hebben zeker genoeg pootgoed voor onze telers. Hoe het in de vrije markt is, dat weet ik niet.” De verwerker stuurt met contracteren op rassen die nodig zijn in de verwerking. “Wel zijn wij fanatiek op zoek naar nieuwe robuuste rassen voor een duurzamere teelt. Zo groeit het aandeel van het ras Lugano en Lady Jane.”

Duurzaamheid

Wat betreft duurzaamheid bekijkt Aviko of later dit voorjaar nog een bonus kan worden geïntroduceerd. “Wij willen graag het FSA Gold label koppelen aan het voedselveiligheidscertificaat, als dat lukt wordt deelname mogelijk gestimuleerd”, zegt Zelhorst.

Het is lastig om in de toekomst te kijken, daarom worden geen meerjarencontracten afgesloten. Alle andere contractvormen blijven bestaan (dagprijs, klikcontract, alles op hectare contract of kostenindex-contract). “Het klikcontract is gekoppeld aan de termijnmarkt. De termijnmarkt in Leipzig gaat de eisen om te handelen aanscherpen, waardoor het kan zijn dat minder transacties op de termijnmarkt komen. Bij te weinig transacties op de termijnmarkt zullen wij met een alternatieve prijsreferentie komen. Ik ga er vanuit dat het komend seizoen nog niet speelt, maar wel in de toekomst.”

Beheer
WP Admin