Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Aviko betaalt recordprijs af-landpool

De Aviko af-landpool met voorverkoop oogst 2022 heeft een gemiddelde prijs gerealiseerd van € 225,85 per ton voor alle fritesgeschikte rassen. Dat is een recordprijs. Voor Fontane en Challenger is een gemiddelde poolprijs gerealiseerd van € 220,25 per ton in week 37 tot en met week 44.

Voor de vroege rassen (waaronder Innovator en Zorba) komt de gemiddelde af-landpoolprijs uit op € 233,35 per ton in week 37 tot en met week 44. Dat heeft de Aardappel Telers Commissie (ATC) vandaag bekend gemaakt. Voor Agria’s is in dezelfde periode een gemiddelde poolprijs gerealiseerd van € 223,35 per ton.

Geprofiteerd van gunstige stemming

“Het is een pool met voorverkoop. In het voorjaar lag de markt op zo’n € 15, gelukkig hadden we later in het seizoen nog voldoende tonnen te verkopen en hebben toen goed weten te profiteren van de gunstige stemming in de markt,” zegt André Broeze, voorzitter van de Aardappel Telers Commissie (ATC) van Aviko Potato. “Aan het begin van het seizoen zag het er eerst anders uit. Maar de warme, droge zomer bracht stemming en daarom hebben we op een mooi niveau handel kunnen doen. Met deze poolprijzen zijn we wel tevreden.”

Voor de vroege rassen, waaronder Innovator, Zorba en Amora heeft de ATC een plus van € 12,50 ten opzichte van basisprijs weten te realiseren. Broeze: “Voor de vroege rassen Amora, Zorba en Miranda hebben we een vroegleverpremie kunnen krijgen. Daarvoor is het niveau gehanteerd die telers ook bij de vastecontractprijzen via een staffel krijgen.”

Groot volume

Het poolvolume is dit seizoen 32.000 ton en nog nooit zo hoog geweest. Dit volume had meer kunnen zijn op het moment dat de opbrengsten in de zandgebieden hoger waren geweest, zegt Broeze.

Beheer
WP Admin