Foto: Koos Groenewold AkkerbouwNieuws

Aviko: aardappelen 4 ton bijgegroeid in week 33

De gemiddelde opbrengst van de belangrijkste fritesaardappelrassen voor de hoofdoogst komt in week 33 uit op gemiddeld 55 ton bruto per hectare, blijkt uit de laatste proefrooicijfers van Aviko Potato.

In de tweede week van augustus is de gemiddelde opbrengst met zo’n 4 ton toegenomen vergeleken met de voorgaande week. Alleen in de zomer van 2017 lag de gemiddelde opbrengst hoger.

Meer dan 60% van de bemonsterde percelen wordt beregend, waardoor de opbrengsten ook in de zeer droge periode toenemen.

“Bij aanhoudende droogte zijn er zorgen over de groeipotentie van de late aardappelen,” zegt Willem van Tilburg, manager in- en verkoop bij Aviko Potato.

Grofte amper toegenomen

De grofte nam in week 33 amper toe naar een percentage 50 millimeter opwaarts van zo’n 76%. Daarmee ligt het gemiddelde percentage onder 2019 en boven de uitkomst in dezelfde week in 2018.

Het gemiddelde onderwatergewicht is gestegen van 403 gram in week 32 naar zo’n 408 gram in week 33. De uitschieters in het onderwatergewicht zullen problemen met zich meebrengen omdat dan de rooibaarheid minder goed is en blauwgevoeligheid groter wordt.

Bintje-opbrengst onder gemiddelde

In België zijn proefrooiingen gedaan door PCA, Inagro, PIBO en de Vlaamse overheid bij Bintjes. Na 119 groeidagen komt de gemiddelde opbrengst voor Bintjes op 36 ton per hectare uit. De hectareopbrengsten varieerden van 25 tot 48 ton, waarvan de hoogste opbrengsten in Vlaanderen werden gemeten. Het tienjariggemiddelde ligt rond dezelfde peildatum op 38 ton per hectare. Ter vergelijking: na zo’n 110 groeidagen was de gemiddelde hectareopbrengst van Fontane en Challenger in België 35 ton.

Reacties

Beheer
WP Admin