AkkerbouwAchtergrond

Australische telers bang voor zebrachipziekte

Melbourne – AUSVEG, de landelijke organisatie van groente- en aardappeltelers, is bang dat de Australische aardappelmarkt wordt geïnfecteerd met de zebrachipziekte. De Australische overheid wil verse aardappelen uit Nieuw-Zeeland toelaten, waar de ziekte in het seizoen 2008-2009 voor grote verliezen zorgde.

Bedoeling is dat de ingevoerde aardappelen worden verwerkt tot frites en chips. Volgens de belangenorganisatie neemt de overheid een groot risico als aardappelen uit Nieuw-Zeeland worden toegelaten, omdat de ziekte ‘verwoestend’ kan toeslaan. Het voornemen is volgens AUSVEG wetenschappelijk niet  voldoende onderbouwd. Bovendien zou de zebrachipziekte kunnen overslaan op andere teelten, zoals tomaten. De Australische aardappelteelt is op jaarbasis 614 miljoen dollar waard (522 miljoen euro) en een van de grootste teelten.

Zebrachip wordt veroorzaakt door de bacterie liberibacter. In aardappelen komt de aantasting pas aan het licht als bij het bakken donkere strepen in de aardappel verschijnen.

Beheer
WP Admin