De Spaanse machinefabrikant Arcusin heeft balenwikkelaar Multipack E14 ontwikkeld. De Arcusin-balenwikkelaar beschikt over een nieuw klemsysteem. De machine bundelt kleine en grote balen tot één geheel. - Foto's: Arcusin MechanisatieNieuws

Arcusin MultiPack E14 bundelt kleine en grote balen met nieuw klemsysteem

De Spaanse machinefabrikant Arcusin heeft een kleine balenwikkelaar ontwikkeld. Deze is voorzien van een nieuw klemsysteem. De Arcusin MultiPack E14 bundelt 14 balen met een breedte van 80 cm en een lengte van 120 cm. Met het nieuwe klemsysteem kun je met de machine ook 10 of 12 balen wikkelen.

De Arcusin-balenwikkelaar pakt de hooi- of strobaal op het veld op met de gepatenteerde invoerketting. De MultiPack E14 bindt de bundels (afhankelijk van de baalgrootte) vervolgens strak vast met drie, vier of vijf touwen. Vervolgens maakt de machine er een stevig en compact geheel van. Handwerk komt er niet aan te pas.

Tijdens het proces worden ongewenste bewegingen van de baal voorkomen. Wanneer alle balen in de perskamer zijn, zorgt een verticaal perssysteem voor de verdichting.

Touchscreen bediening

De Arcusin-balenwikkelaar werkt geheel automatisch, al blijft handbediening mogelijk. De nieuwe touchscreenbedieningsterminal biedt meerdere mogelijkheden. De Multipack E14 is voorzien van balentellers. Je kunt ook de persdruk op de balen instellen.

Verstelbare perskamer

Met het nieuwe klemsysteem zijn vrijwel alle baalbreedtes te verwerken. De perskamerdiepte is volgens de fabrikant eenvoudig te verstellen. Wanneer de vijf touwen zijn gemonteerd, is het maken van een stevige bundel mogelijk. Zo kun je balen met vier touwen maken van het formaat 80-90 cm en balen met vijf touwen met een omvang van 100-120 cm.

Lees verder onder de foto

Met het nieuwe klemsysteem zijn vrijwel alle baalbreedtes te verwerken. De perskamerdiepte is volgens de fabrikant eenvoudig te verstellen.
Met het nieuwe klemsysteem zijn vrijwel alle baalbreedtes te verwerken. De perskamerdiepte is volgens de fabrikant eenvoudig te verstellen.

Demonstratie MultiPack E14

Wil je de Arcusin-balenwikkelaar MultiPack E14 aan het werk zien? Dat kan. Je bent welkom op zaterdag 9 december bijimporteur LMB A. de Bruijn, Turfbaan 1 in Steenbergen (N.-Br.).
De balenwikkelaar kost € 93.500 in een standaarduitvoering.

Lees ook: Eerste Arcusin Forstack-stapelwagen in Nederland

Beheer
WP Admin