Arcadis en Cycas Capital willen met een nieuw investeringsfonds landbouwgrond omzetten in bos. - Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

Arcadis wil investeringsfonds voor omzetten landbouwgrond in bos

Advies- en ingenieursbureau Arcadis en investeringsmaatschappij Cycas Capital willen een nieuw investeringsfonds van € 200 miljoen om voormalige landbouwgrond om te zetten in bos.

Daarvoor hoopt het fonds – ReTimber – grond van stoppende boeren te kopen en ze te helpen die te veranderen in biodiverse natuur. Er lopen nog geen concrete gesprekken met boeren, maar Eduard Elias van Cycas Capital verwacht wel veel interesse.

Relatie met stikstof

Landbouwbedrijven stoten veel stikstof uit en dat is schadelijk voor kwetsbare natuurgebieden in de omgeving. Die sector moet daarom veel minder stikstof uitstoten en een van de mogelijkheden voor zogeheten piekbelasters is om zich te laten uitkopen. Ongeveer 3.000 boeren komen in aanmerking voor deze stoppersregeling, waarbij ze 120% van hun bedrijfswaarde kunnen krijgen.

Het ReTimber-fonds koopt zelf geen boerenbedrijven uit, maar legt alleen geld neer voor de grond waarmee de boeren na het beëindigen van hun onderneming blijven zitten. Gesprekken met boeren gaan lopen als het fonds € 20 miljoen heeft opgehaald uit fundraising, aldus Elias.

ReTimber is daar net mee begonnen. Het fonds richt zich onder meer op investeerders als pensioenfondsen en verzekeraars die willen beleggen in duurzame initiatieven.

Beheer
WP Admin