Bestrijding van opslagplanten is een van de toepassingen van de ARA-spotsprayer Exorobics. De spuitrobot zal dit jaar volop worden ingezet in Nederland.- Foto: Jan Willem Schouten MechanisatieNieuws

ARA-spotsprayer Ecorobotix nu ook SKL-gekeurd

De ARA-spotsprayer van Ecorobotix is een machine met een bijzondere spuittechniek die tot voor kort niet helemaal paste in de bestaande protocollen voor spuitmachinetesten. Inmiddels is dat opgelost. De ARA-spotsprayer is SKL-gekeurd.

De ARA-spotsprayer van Ecorobotix is net als iedere spuitmachine SKL- keuringsplichtig. Tot voor kort was er nog geen specifieke keuring voor de spotsprayer. Deze spuitmachine – die niet in alle opzichten vergelijkbaar is met een veldspuit – werd wettelijk gezien gedoogd.

Inmiddels heeft Stichting Kwaliteitseisen Landbouwtechniek (SKL) in Wageningen ook voor de ARA-spotsprayer een protocol opgesteld. Daardoor voldoet de cameragestuurde spuitmachine aan alle wettelijke eisen voldoet.

Keuringsprotocol rijenspuit

Waar het op neer komt is dat de ARA-spotsprayer valt onder het keuringsprotocol voor een rijenspuit. Als aanvulling wordt er een test gedaan om vast te stellen of de camera die de planten detecteert goed functioneert. Dat wordt getest aan de hand van het herkennen van een QR-code.

Meer dan 90 ARA-spotsprayers aan het werk

Ecorobotix is een Zwitsers bedrijf. Ecorobotix-importeur Abemec meldt dat dat er dit jaar meer dan 90 ARA-spotsprayers aan de slag gaan in Nederland. Vooral de bestrijding van aardappelopslag wordt dit jaar een belangrijke taak van de spotsprayer.

​​​​​​Lees ook: Steeds meer veldrobots beschikbaar voor Nederland

Meer artikelen over precisielandbouw lezen? Bekijk de themapagina de themapagina 'Precisielandbouw - Perfectioneer je teelt op basis van data'.
Beheer
WP Admin