Annemarie van Gaal heeft groot gelijk - Foto: Koos Groenewold AkkerbouwOpinie

‘Annemarie van Gaal heeft groot gelijk’

Boeren moeten proberen hun producten af te zetten bij mensen die er wat extra voor willen betalen.

Annemarie van Gaal, topondernemer en investeerder, hield op 6 september een toespraak voor zo’n 600 boeren in Ede. Hier vertelde ze dat wij, boeren, de markt naar ons toe moeten halen. Je moet binding met de markt hebben en niet alleen met passie op de oude manier doorgaan. Je moet telen waar de markt om vraagt! Veel boeren die met hun bedrijf moeten stoppen dan wel failliet gaan, zitten onder de gangbare boeren.

Moeten we dan allemaal biologisch gaan telen?

Ze bedoelde het volgens mij goed, maar veel boeren snapten haar niet en ze kreeg dan ook veel kritiek. Is deze kritiek terecht? En wat is mijn mening hoe we meer uit de markt kunnen halen? Moeten we allemaal biologisch gaan telen en de helft van de wereld laten verhongeren!

Als eerste: als we allemaal biologisch gaan telen, komt hiervan een overaanbod en zakt de prijs van deze markt als een pudding in elkaar. Ook onze exportpositie komt in het gedrang, want de kostprijs van de producten die we in vele landen afzetten, is niet meer concurrerend. Gevolg: veel boeren zullen alsnog met hun bedrijf moeten stoppen.

Op naar trendy manier van telen

Toch is de kritiek op Annemarie niet terecht. Er zijn andere manieren dan gangbaar en biologisch om producten te telen. Momenteel zijn er al veel gewasbeschermingsmiddelen die bij normaal gebruik geen negatieve gevolgen hebben voor plant, dier en mens. Ze zijn vaker nog minder schadelijk dan sommige middelen die biologische telers gebruiken. We noemen dit maar de trendy manier van telen.

‘Teler en verwerker krijgen een eerlijkere prijs voor hun product en zijn zo niet meer afhankelijk van de wereldmarktprijs’

Dit zou allemaal eens in beeld gebracht moeten worden, zodat telers en verwerkers hierop kunnen inspelen. Dit met de bedoeling dat de producent (teler) en verwerker een eerlijkere prijs krijgen voor hun product en niet meer van de wereldmarktprijs afhankelijk zijn, aangezien zij de consument wat extra te bieden hebben.

Consument wil producten uit eigen land

Momenteel is de West-Europese markt zeer kritisch; veel consumenten willen graag zo gezond mogelijk eten. Ze willen vaak niet de hoofdprijs betalen, maar wel wat meer dan voor gangbare producten. Ook hebben ze het liefst producten uit eigen land dan wel uit de EU. Met de trendy manier kun je hier goed op inspelen. Ook de ecologische teeltwijze (zo weinig mogelijk gebruik maken van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen) zou misschien wat meer aandacht verdienen.

Kansen voor boeren en verwerkers

Als je het zo bekijkt, heeft Annemarie groot gelijk. We moeten niet alleen voor de wereldmarkt produceren, maar moeten proberen onze producten af te zetten bij mensen die er wat extra voor willen betalen. Hier liggen kansen voor ons boeren en voor de verwerkende industrie. Er zal wat moeten gebeuren, want velen zien voor de boer geen toekomst meer in Nederland en menen dat jonge ondernemers beter kunnen emigreren om elders een bedrijf op te bouwen. Dat zou toch zeer spijtig zijn.

Beheer
WP Admin