AkkerbouwNieuws

Anaerobe grondontsmetting biedt perspectief

Apeldoorn – Anaerobe grondontsmetting biedt perspectief voor open teelten. Dat blijkt uit een aantal proeven die najaar 2014 onder leiding van Agrifirm Plant zijn uitgevoerd.

Voor het onderzoek is het middel Herbie in de grond gewerkt en is de grond vervolgens afgedekt met folie. Herbie is een middel gemaakt van plantaardige reststromen uit de agro-industrie en is een krachtvoer voor bodembacteriën. Door een verhoogde activiteit ontstaat een zuurstofloze situatie die dodelijk is voor schadelijke aaltjes.

Harde conclusies over het dodingspercentage van verschillende aaltjessoorten kan projectleider Hetty Regeer nog niet trekken, maar de resultaten zijn hoopgevend. Ondanks de lage bodemtemperaturen en problemen met de folie afdekking is bij aardappelcystenaaltjes een reductie van 68 procent gemeten ten opzichte van 4 procent natuurlijke sterfte. Bij het Pratylenchus-aaltje is een maximale doding van 92,5 procent gemeten, bij onbehandeld lag de sterfte op 30 procent.

Regeer benadrukt dat deze resultaten onder ongunstige omstandigheden behaald zijn. Zo kon de proef pas eind september opgestart worden waardoor de bodemtemperatuur eigenlijk al te laag was. De gemiddelde etmaaltemperatuur moet minimaal 16 graden zijn. Ook de folieafdekking bleek kwetsbaar. Zo was in Noord-Holland de folie na 5 dagen al stuk gewaaid, ook wild en vogels beschadigen de folie waardoor weer zuurstof in de grond dringt.

Door de hoopgevende resultaten en de mogelijkheden om de uitvoering te verbeteren is besloten het onderzoek in 2015 voort te zetten.

Beheer
WP Admin