De antenne op de strooier bepaalt de windkracht en windrichting. Aan de hand van deze metingen stuurt het systeem de strooier bij om een symmetrisch strooibeeld te behouden. - Foto's: Amazone MechanisatieNieuws

Amazone WindControl kan los op kunstmeststrooiers

Machinefabrikant Amazone kan het zogenoemde WindControl-systeem opbouwen op de ZA-TS en ZG-TS schotelstrooiers. Het systeem compenseert eventuele invloeden van wind op het strooibeeld.

In 2017 introduceerde Amazone het ArgusTwin-systeem, waarbij sensoren monitoren waar de korrel de strooischotel verlaat. Is deze hoek niet gewenst, dan corrigeert het systeem de valplaats. Daardoor optimaliseert de strooier de verdeling. Amazone kon voorheen alleen mét ArgusTwin het WindControl-systeem leveren. Nu kan Amazone dit ook los verkopen op de luxere ZA-TS en ZG-TS schotelstrooiers. WindControl bepaalt de invloed van wind op het strooibeeld en compenseert eventueel automatisch wanneer het strooibeeld achteruitgaat. Met name zijwind is een groot probleem voor de verdeling.

Lees verder onder foto

Een voorbeeld van zijdelingse windinvloeden. De wind komt vanaf de linkse kant, drukt aan die kant het strooibeeld in en rekt het beeld aan de andere kant juist uit.
Een voorbeeld van zijdelingse windinvloeden. De wind komt vanaf de linkse kant, drukt aan die kant het strooibeeld in en rekt het beeld aan de andere kant juist uit.

Zonder ArgusTwin leverbaar

De combinatie van ArgusTwin en WindControl werd door klanten echter overbodig gevonden, omdat kunstmest steeds uniformer wordt en dus steeds beter verdeelt. De investering van € 11.000 voor de combinatie was daarom te groot. De vraag naar het systeem om windinvloeden aan te pakken, groeide wel. Daarom staat de optionele WindControl nu los in de prijslijst voor € 3.500. Op de eenvoudigere strooiers (ZA-M en ZA-V) is deze optie technisch niet mogelijk. Het systeem maakt namelijk gebruik van een geavanceerde positiebepaling waar de korrels op de schotel vallen, wat alleen leverbaar is op de meest uitgebreide strooiers van Amazone.

Beheer
WP Admin