AkkerbouwAchtergrond

Alvantho veiling stopt notering 2015

Alvantho heeft het seizoen afgesloten. Er zijn minder vroege aardappelen aangevoerd, maar ze brachten een hogere prijs dan vorig jaar.

De gezamenlijke aardappelveiling op het Zeeuwse eiland Tholen heeft vrijdag voor het laatst genoteerd voor het seizoen 2015. De aanvoer van vroege tafelaardappelen liep de laatste weken terug. In totaal is dit seizoen 4.080 ton aardappelen aangevoerd. De totale aanvoer is 640 ton minder vergeleken met het vorige seizoen.

Eerst te droog, nu te nat

In het begin van het seizoen was het erg droog waardoor telers hier en daar zelfs beregende, maar de droogte bleef aanhouden. Hierdoor heeft het gewas niet zo hard kunnen groeien als normaal. Toch verliep de aanvoer van vroege aardappelen op de veiling in Sint Annaland tot begin september soepel.

De natte periode die daarna aanbrak, zorgde voor een ommekeer. In veel partijen aardappelen begint rot zichtbaar te worden, waardoor een aantal percelen niet gerooid kan worden. Hoe groot de schade precies is, kan nog niet goed worden ingeschat.

Financiële opbrengst hoger dan vorig jaar

Het prijsverloop verliep de afgelopen maanden op rolletjes doordat het aanbod overal wat minder is geweest. De financiële opbrengsten liggen mede daardoor hoger vergeleken met het voorgaande seizoen.

Bildtstar eindigt met €34 per 100 kilo

Voor Bildtstar werd eind september aan de bovenkant genoteerd op €34 per 100 kilo. De voorgaande twee weken noteerde Alvantho niet doordat er geen aanvoer was. De Bidtstar-notering startte begin juni met een notering tussen €80 en €90 per 100 kilo.

Eind juni was de aanvoer van aardappelen het hoogst met 624 ton per week. Deze periode werd voor Bildtstar tussen €50 en €81 per 100 kilo genoteerd. Deze prijs is aan de bovenkant €38 hoger ten opzichte van vorig jaar in dezelfde periode.

Nicola sluit af met maximaal €27

De veiling in Sint Annaland is dit jaar eind juni begonnen met de notering voor Nicola. De prijs voor dit aardappelras lag tussen €35 en €41 per 100 kilo. Ze sloten het seizoen eind september af met een prijs tussen €24 en €27 per 100 kilo.

De prijs van deze laatste notering is aan de bovenkant €13 hoger vergeleken met half september een jaar geleden toen er voor het laatst genoteerd werd voor Nicola’s.

Doré tijdens aanvoerpiek €49

Voor de tafelaardappel Doré startte de notering begin juni op €60 en €66 per 100 kilo. In dezelfde periode een jaar geleden werd tussen €33 en €46 per 100 kilo genoteerd. Tijdens de aanvoerpiek eind juni was de prijs aan de bovenkant €49 per 100 kilo. Vergeleken met vorig jaar dezelfde periode ligt de prijs €28 hoger.

De prijsnotering van Doré eindigt dit seizoen op €38 per 100 kilo aan de bovenkant. Dat is €24 hoger aan de bovenkant vergeleken met de notering van een jaar geleden.