Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

Algerije weigert nog altijd pootaardappelen

De Algerijnse overheid blokkeert nog steeds de import van pootaardappelen. Voor de haven liggen al wekenlang boten met pootgoed te wachten op toestemming om te komen lossen. Dat kost de exporteurs geld.

Er gaan verschillende redenen rond voor deze handelsblokkade. Zo is er de droogte, waardoor het planten van pootgoed achterloopt en de regering claimt minder nodig te hebben. Ook schijnt de Algerijnse overheid krap bij kas te zitten door de lagere inkomsten, vanwege de lage olieprijs. Daarom wil de regering geld binnen de grenzen houden.

Jan van Hoogen, directeur van handelshuis Agrico, zegt dat er in de zomer al een quotum was afgesproken om de eigen teelt te beschermen. “Ik weet niet precies hoe groot het quotum was, maar het zat heel snel vol en dan is het klaar. Dat viel tegen. Dan moet je op zoek naar andere bestemmingen en die zijn wel te vinden.”

Grote afnemer Nederlands pootgoed

Algerije is een belangrijke afzetbestemming voor Nederland. Het land heeft een aandeel in de export van ongeveer 12,5%. Vorig seizoen was het Afrikaanse land met de afname van ruim 93.500 ton zelfs de grootste afnemer van Nederlands pootgoed.

De Nederlandse Aardappel Organisatie heeft met haar achterban overlegd en daarop besloten hier geen actie op te ondernemen. “Ons hierin mengen zou wel eens contraproductief kunnen werken”, zegt een woordvoerder. “De Algerijnse importeurs moeten dit zelf met hun overheid uitvechten.”

Beheer
WP Admin