Foto: ANP AkkerbouwNieuws

Aldi Süd doet 8 neonicotinoïden in de ban

De Duitse supermarktketen Aldi Süd doet 8 gewasbeschermers van het type neonicotinoïde voor groente, fruit en aardappelen in de ban.

Dat houdt in dat Duitse en Nederlandse leveranciers van deze producten de middelen niet meer kunnen inzetten als ze zaken willen blijven doen met de supermarktketen.

8 middelen mogen niet meer

De wegens hun schadelijke effect op de bijenstand gewraakte middelen zijn:

  1. thiamethoxam (dit middel wordt gebruikt in sla en andijvie)
  2. clothianidine (koolraap, spruiten, bloemkool, boerenkool)
  3. chlorpyrifos
  4. cypermethrin (prei, kool)
  5. deltamethrin (bloemkool, paprika, tomaten, sla, aubergine, komkommer, erwten, fruitteelt, bollen)
  6. fipronil (aardappelen, brocolli, prei)
  7. imidacloprid (fruitteelt, sla, aardappelen, kasgroenten)
  8. sulfoxaflor

Greenpeace: voorbeeld Aldi Süd verdient navolging

Volgens milieuorganisatie Greenpeace is het besluit van Aldi Süd een gevolg van de actie die Greenpeace vorig jaar voerde tegen Aldi Süd. “Hiermee geeft Aldi Süd een voorbeeld dat navolging verdient,” zegt Kees Kodde, woordvoerder duurzame landbouw van Greenpeace. “We hebben honingbijen en wilde bijen hard nodig voor de bestuiving van ons voedsel.”

Volgens de milieu-organisatie zijn de middelen schadelijk voor bijen. Greenpeace roept Nederlandse supermarkten op dit voorbeeld te volgen.

Volgens Greenpeace moeten de Duitse en Nederlandse telers het gebruik van deze middelen uitfaseren. “Ze moeten hun teelten aanpassen. Dit is ook goed mogelijk: steeds meer boeren en telers slagen erin zonder bijengif te telen.”

Nefyto: milieutechnisch doorgerekend?

Telers die er mee te maken krijgen zullen zich meer moeten richten op de geïntegreerde gewasbescherming, zegt Jo Ottenheim, secretaris van Nefyto, de brancheorganisatie van de producenten van gewasbeschermingsmiddelen. “Ik vraag me wel af of Aldi Süd dit besluit milieutechnisch heeft doorgerekend. Als je deze insecticiden niet kunt gebruiken in zaadontsmettingsmiddelen, krijgen telers meer last van plagen in hun gewassen. Dan zullen ze hun gewassen moeten bespuiten, waar anders een zaadbehandeling had volstaan.”

Alsi Süd is de eerste supermarkteten in Europa die deze maatregel neemt. Het bedrijf gaat daarmee een stuk verder dan de EU die in 2013 alleen imidacloprid, thiamethoxam en clothianidine verbood.

door Wim Verseput en Jan Engwerda

Beheer
WP Admin