Partner
Frits (links) en Leon van de Vendel constateren dat het perceel Smart Imma KWS volledig onkruidvrij is. - Foto: KWS AkkerbouwPartner

Akkerbouwer Van de Vendel: ‘Suikerbieten in twee bespuitingen onkruidvrij met Smart KWS’

Akkerbouwbedrijf Van de Vendel teelde vorig jaar 26 hectare Conviso Smart-suikerbietrassen van KWS. Dat beviel zo goed dat ze er dit jaar 53 hectare mee inzaaiden. Van de Vendel: “De teeltkosten liggen per hectare € 250 lager dan bij traditionele rassen en met twee bespuitingen is het perceel onkruidvrij.”

De familie Van de Vendel in Meeuwen heeft een akkerbouwbedrijf met 380 hectare grond, voor een deel in deelteelt met anderen. Daarvan is 95 hectare suikerbieten. De familie is ook eigenaar van Loon- en Transportbedrijf Kasteel-Meeuwen. “Het werk voor de bieten past goed bij het loonbedrijf”, zegt Frits van de Vendel, die samen met zijn zoon Leon vertelt over de ervaringen met Conviso Smart-rassen.

Minder bespuitingen tegen onkruid

Ze zaaiden vorig jaar het ras Smart Liesa KWS. Een belangrijke reden daarvoor was het gemak van minder bespuitingen tegen onkruid. Bovendien was er in de percelen waar ze het ras zaaiden kans op probleemonkruiden en wilde bieten. Met de combinatie van Smart KWS-rassen en het breedwerkende herbicide Conviso One zijn slechts twee bespuitingen nodig om een perceel schoon te krijgen. In de traditionele rassen spoot de teler zes keer tegen onkruid.

Bovendien spoot hij vorig jaar vier keer tegen schimmelziekten. Nu het totale aantal bespuitingen in bieten de laatste jaren is toegenomen, vindt Van de Vendel het extra welkom dat hij in Conviso Smart-rassen van KWS juist minder vaak met de spuit het veld in hoeft. Vooral daardoor lagen vorig jaar de teeltkosten € 250 euro per hectare lager.

Perfect resultaat

Het resultaat van de twee bespuitingen was ‘perfect’, vertelt Van de Vendel. Hij vindt het ook een voordeel dat het spuitmoment minder precies komt. Ook als het onkruid al wat groter is, levert een bespuiting toch een prima resultaat.

Leon heeft ook het idee dat Conviso Smart-rassen van KWS minder stressgevoelig zijn en sneller herstellen. Hij denkt dat het een rol kan spelen dat ze minder vaak een tik krijgen van een onkruidbestrijding. Van de Vendel heeft op basis van vorig jaar het idee dat de opbrengst vergelijkbaar is met de opbrengst van traditionele rassen.

Na de goede ervaringen van vorig jaar besloten ze om dit jaar 53 hectare Conviso Smart-rassen van KWS te zaaien, twee keer zoveel als vorig jaar.

Geen onkruid of wilde bieten

Frits en Leon lopen naar het perceel waar het ras Smart Imma KWS groeit. Er is geen onkruid meer te zien, ook geen wilde bieten. “Anders moest altijd iemand naar dat perceel om wilde bieten eruit te halen”, vertelt Van de Vendel. “Maar eigenlijk is personeel te duur om dat te doen.”

Vader en zoon zijn tot nu toe heel tevreden over Conviso Smart-rassen van KWS. Leon: “Als het dit jaar weer zo goed uitpakt als in 2021, dan zou ik het wel weten: alleen nog Conviso-rassen van KWS.”

 Klikbare Afbeelding


Grasdag Banner

 


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin