Partner
Foto: Henk Riswick AkkerbouwPartner

Akkerbouwer Jarno Rietema: ‘Beet Seed Service nuttig’

Akkerbouwer Jarno Rietema maakte vorig jaar gebruik van de Beet Seed Service. Hij besloot om over te zaaien vanwege een te laag plantaantal als gevolg van korstvorming tussen zaai en opkomst. “Zolang neerslag op lokaal niveau lastig te voorspellen blijft, is er voor telers altijd meerwaarde om mee te doen aan de Beet Seed Service.”

Rietema heeft een akkerbouwbedrijf in Oudeschip in Noordoost-Groningen, met lichte en met zwaardere grond. “Gemiddeld hebben we mooie grond”, lacht hij. Vorig jaar zaaide de teler Queena KWS Force op een perceel van 4 hectare met een afslibbaarheid van 29%. Het ras is heel geschikt voor zwaardere kleigrond, vooral omdat het weinig tarra meelevert en vanwege de kophoogte. De teler gebruikt het Bieten Advies Systeem (BAS) bij het kiezen van de rassen voor zijn percelen. “Het systeem komt bij ons vaak uit op een ras van KWS. Daarom zaaien we bijna altijd KWS-rassen.”

Harde korst en vreterij

Beet Seed Service
Jarno Rietema in een perceel waar dit jaar bieten komen. – Foto: KWS

Vorig voorjaar begon relatief droog en de vooruitzichten voorafgaand aan het zaaien waren dat het droog zou blijven. Het zaaibed was goed gelukt en het zaaien ging vrijwel perfect, mooi afgesloten met losse fijne grond. Maar de dag erna regende en sneeuwde het. De bovengrond verslempte. De sterk drogende periode daarna resulteerde in een harde korst. Het lukte veel planten niet om daar doorheen te groeien, met als gevolg een ondermaatse gewasstand. Bovendien zorgde vreterij op een aantal plekken voor nóg meer uitval van planten. Het aantal planten was zo laag dat overzaaien nodig was.

Rietema had zijn percelen opgegeven voor de Beet Seed Service, net als het jaar daarvoor. “Je hoopt het niet, maar het kan altijd een keer mislukken”, geeft hij als reden. “Als mensheid weten en kunnen we steeds meer, maar het weer van morgen kunnen we nog steeds niet accuraat voorspellen. Daardoor geldt nog steeds: zaaien blijft raaien.”

Hij vergelijkt de Beet Seed Service met een verzekeringspremie. “Natuurlijk is het geen volledige vergoeding, je bent alsnog tijd en geld kwijt aan het opnieuw klaarleggen van het perceel, maar het helpt wel dat de helft van het zaad vergoed wordt door KWS. Dat maakt de mentale drempel om over te zaaien, lager. Overzaaien is natuurlijk nooit de bedoeling, maar het is ook geen schande.”

Snel en netjes afgehandeld

De jonge akkerbouwer is tevreden over de eenvoudige manier om via het myKWS-account het perceel te registreren. “Je hoeft alleen het perceel tijdig op te geven en dan is het al geregeld. Het nieuwe zaad bestelde ik via het portaal van Cosun en KWS stuurde dit de volgende dag per pakketdienst naar Groningen. Prima geregeld.”

Na het overzaaien bleef het nog een tijd droog, maar toen er enige neerslag kwam werden alle zaden een biet. “Al met al is het goed afgelopen; de opbrengst was goed”, blikt Rietema terug. In het noordoosten van Groningen zijn de opbrengsten vaak wel goed, geeft hij aan, zeker in hete en droge zomers zoals in 2022. “Hier aan de kust wordt het niet zo heet als in andere delen van Nederland. En we hebben opdrachtige grond.”De teler twijfelt er niet aan of hij dit jaar zijn percelen weer aanmeldt voor de Beet Seed Service: “Dat ga ik zeker doen.”

Beheer
WP Admin