Foto: Mark Pasveer AkkerbouwAchtergrond

Akkerbouw luidt noodklok over PFAS-norm

De hele akkerbouw ondervindt grote hinder van de strenge PFAS-norm die de overheid sinds 1 oktober hanteert voor grond.

Door die norm van 0,1 microgram per kilo grond kunnen de verwerkers van akkerbouwgewassen geen tarragrond meer afvoeren. De Brancheorganisatie Akkerbouw heeft daarover een brandbrief gestuurd naar het ministerie van Landbouw, het ministerie van Infrastructuur en de Tweede Kamer.

Tarragrond voor afzet binnen de landbouw, bijvoorbeeld voor het ophogen van percelen, voldoet niet aan die norm. Voor afzet van grond naar woning- of wegenbouw gold een systeem van Fabrikant Eigen Verklaring, maar door de aangescherpte regels is dat niet meer mogelijk.

Onhaalbare situatie

Iedere partij grond bemonsteren en analyseren is onhaalbaar, schrijft voorzitter Dirk de Lugt van de BO-Akkerbouw in de brief. “Gezien de grote volumes is veel extra opslag nodig en het is zeer kostenintensief. De situatie levert acute operationele problemen op en raakt de hele akkerbouwsector. Er is met spoed een oplossing nodig. De akkerbouw circuleert alleen tarragrond. Er wordt niets veranderd aan de samenstelling van de grond. We pleiten voor een werkbare norm.”

Beheer
WP Admin