Premium
Fendt verrast met het tonen van deze volledig elektrische E107 met de wielen op een normale spoorbreedte. De trekker is een afgeleide van de onlangs getoonde e107V-smalspoorversie. - Foto's: Mark Pasveer MechanisatieAchtergrond

Nieuwe Fendt e107 Vario e-trekker steelt show op Agritechnica

Een beursprimeur zijn de McHale schudders. Ze heten ‘ProPel’ en zijn leverbaar met 6, 8 en 10 rotoren met werkbreedtes van 7.7, 10.2 en 12.6 meter. De grootste twee hebben een eigen transportonderstel. De machine oogt zwaar en constructie en aandrijving lijken sterk op de oude Lely (nu Fendt) Lotus schudders, net als de haaktanden die erop zitten. De 7,7 meter brede versie kost ca. €22.000.

De Dieci Mini Agri 26.6 elektrische verreiker (2,6 ton hefvermogen en 6 meter hefhoogte) kan met twee elektromotoren en lithium LiFePo4 batterijen ca. 8 uur werken. De Mini Agri 26.6 E-verreiker is uitgerust met 3 oplaadmogelijkheden en beschikt over een nieuw 7" display, semi-automatisch airconditioningsysteem en LED-werkverlichting op de cabine en giek.

Karl, de autonome robot die Kuhn op Agritechnica voorstelt is een 175 pk sterk diesel-elektrisch voertuig op rupsen. Voor- en achter voorzien van een hefinrichting, maar geen aftakas omdat Karl de werktuigen ook elektrisch aandrijft. De hydraulische cilinders op de werktuigen en van de hef worden dan vervangen door spindelmotoren.

Slimme niet chemische onkruidbestrijding beperkt zich al lang niet meer tot cameragestuurde schoffels. K.U.L.T. Kress introduceert samen met de Litouwse specialist WeedBot, de K.U.L.T. iLaser voorzien van WeedBot Lumina lasertechniek. Die gebruikt blauwe laserstralen om onkruidjes in peen te bestrijden. Daarmee kun je kort op het gewas werken en blijft de grond onaangeroerd.

Het Finse Avant toont twee elektrische knikladers. De Avant E513 (13 kWh) en E527 (27 kWh) met een werktijd van 3 of 6 uur, beschikken over twee elektromotoren. Eén voor de tractie en één voor de hefarm en stuurinrichting. Beide E-knikladers zijn uitgerust met OptiTemp batterijen die met een 230 V-lader in 1,5 uur weer zijn opgeladen. In 2024 gaan ze in productie.

Ook APV sluit zich aan bij de steeds langer wordende lijst fabrikanten van schoffelmachines. De HM en de HS (met Claas camera en optioneel sectieschakeling) zijn er met werkbreedtes van 3,0, 4,5 en 6,0 meter en rijafstanden van 0,30 t/m 1,50 meter. Het lineaire verschuifframe met een bereik van 40 centimeter is slechts 25 centimeter diep.

Darcy Goossen (l) is een Canadese boer en uitvinder en producent van de Tiregrabber. Een hydraulische klem voor montage aan een verreiker, voorlader of een schranklader om snel en veilig wielen te wisselen. Het wiel kan in de klem draaien en kantelen om nauwkeurig te monteren. Het getoonde exemplaar kan banden van 137 tot 226 centimeter diameter aan.

Garford deed de afgelopen twee jaar ervaring op met een 12 meter brede halfgedragen cameragestuurde schoffel. Twee maal 6 meter schoffel met sideshift correctie. Het half gedragen concept is volgens Garford geschikt voor schoffels tot 28 meter breed. De getoonde variant heeft hydraulisch aangedreven en gestuurde wielen en een uitschuifbare as.

Garford deed de afgelopen twee jaar ervaring op met een 12 meter brede halfgedragen cameragestuurde schoffel. Twee maal 6 meter schoffel met sideshift correctie. Het half gedragen concept is volgens Garford geschikt voor schoffels tot 28 meter breed. De getoonde variant heeft hydraulisch aangedreven en gestuurde wielen en een uitschuifbare as.

Het Duitse 4Disc, gespecialiseerd in techniek voor de aardbeienteelt, heeft een nieuwe machine. Die bestaat uit vrij horizontaal geplaatste, ronddraaiende schijven (hydraulisch aangedreven). Het idee is, dat deze schijven op 1 à 2 cm diepte wortels van onkruiden of gras doorsnijden waardoor de plantjes afsterven. 4Disc ziet ‘m als alternatief voor glyfosaat. De 4,5 meter-versie kost €37.000.

Opvallende nieuwkomer in Europa is deze Canadese Anderson bandhark. Deze Mergepro 915 heeft zelfontwikkelde ongestuurde pick-ups (3,8 meter breed) met 6 rijen pick-uptanden, een werkbreedte van maximaal 9,15 meter in de middenafleg-modus, en 7,7 meter als zijafleg actief is. De fabrikant belooft net harkwerk tot een rijsnelheid van 28 km per uur. Richtprijs: € 90.000.

New Holland werkte tien jaar lang aan een nieuwe giga-maaidorser. Het eindresultaat is onthult: de CR11-maaidorser. Die is voor de show van een gouden kleur voorzien, waarmee New Holland viert dat de machine is bekroond met de enige gouden medaille. Ter indicatie: de dorscapaciteit ligt zo’n 20% tot 40% hoger dan het huidige topmodel, de CR10.90. In de bunker is ruimte voor 20.000 liter graan, en op 66 cm brede rupsen is de machine net geen 3,5 meter breed. Er past een maaibord van 18 meter breedte aan. In grote lijnen is het dorsprincipe is gelijk aan het huidige topmodel. De rotoren meten nu 61 cm in doorsnede (was 56 cm), en ze zijn nu zo’n 3,5 meter lang in plaats van 2,9 meter. Het motorblok ligt nu in de lengterichting en levert maximaal 775 pk. De zeven schudden niet alleen naar voor- en achter, maar ook naar links en rechts. Sensoren wegen hoeveel materiaal er op de zeef ligt, en op welke plek. En volautomatisch zorgt de machine er dan voor dat het materiaal netjes verdeeld over de zeven ligt. Zo zijn alle onderdelen van de machine groter, en vooral meer geavanceerd en geautomatiseerd.

Kverneland nam begin dit jaar de Franse schoffelmachinefabrikant BC Technique over, en na verschillende schoffels komt er nu ook een wiedeg aan. Het getoonde prototype is 12 meter breed en weegt 2.300 kg. Tandhoek en tanddruk (hydraulisch) kun je los van elkaar instellen. Opvallend: sectieregeling en tanden die omhoog wegdraaien. Voor seizoen 2025 komt die als Kverneland Arcadia op de markt.

Nieuw is deze Samasz dubbele middenafleg-hark met een werkbreedte van 9,6 meter. De machine weegt 2.760 kg en de bediening verloopt via 2 dubbelwerkende ventielen. Bijzonder: de harktanden hebben een dubbele knik welke het gras beter zouden optillen. Leverbaar vanaf 2024 in de nieuwe (meer zwart) kleurstelling die samenhangt met het 40-jaar bestaan van dit merk.

Onder de naam Major introduceert Slootsmid een nieuwe serie graslandbemesters (8,00, 8,65 of 9,40 meter breed). De Major heeft een robuust en licht frame die 10° kan pendelen. Daarnaast is deze voorzien van duo elementen (22, 24 of 26) die met een schijf en kouter kunnen worden geleverd. Optioneel is een schijf met schijfverdikking met Hardox staal leverbaar.

Achter de elektrische Fendt e107 Vario hangt deze zes meter brede schoffel. Op elk schoffelelement staat de naam ‘Lauwen’. De drijvende kracht achter de Lauwen-schoffel is Eerke Lauwen. Net afgestudeerd bij Wageningen Universiteit, startte hij aan een opdracht bij Fendt voor de ontwikkeling van deze zogenoemde E-Vario-Weeder. Zijn eerste machine is nu klaar én won op de beurs de DLG Agri-Future-Concept award.

De Duitse voermengwagenfabrikant Siloking heeft al langer een elektrische versie van een voermengwagen, maar toonde nu op de beurs een hele serie bestaande uit 4 modellen met een inhoud van 12 tot 20 kuub. De 12-kuubse versie heeft 1 mengvijzel, de rest twee. De zogenoemde eTruck 2012 heeft geen laadfrees enis dus enkel een zelfrijdende mengkuip. De accu’s zijn van het type lithium-ijzerfosfaatcellen. Er kan tot 80 kW aan vermogen op één mengvijzel gezet worden. Volgens Siloking zou accu 3000 tot 5000 laadcycli mee moeten kunnen gaan. De rijsnelheid is 0 tot 15 km/u.

Met deze nieuwe GSE Pro kantstrooiplaat van Rauch voor de Axis 30.2 en 50.2 kun je het strooibeeld bij kantafstrooien nog scherper begrenzen. Dat gaat met een extra lange geleideplaat met aan de voorzijde een aantal metalen geleiders met een groot aantal kleine noppen. Deze noppen moeten een deel van energie uit de vliegende kunstmestkorrels wegnemen.

Dewulf toont de Certa 40 Integral all-in-one pootmachine en zet volgend jaar de eerste nulserie in. Kenmerkend: pootgoedbunker (3 of 3,5 ton) dicht op de trekker en voorzien van vier weegcellen, pootbuizen aan de achterzijde, vergelijkbaar met het Baselier concept. De pootbuizen zijn met hendel snel ruimer of nauwer te zetten, afhankelijk van poter grofte.

Reacties

Beheer
WP Admin