Foto: Marten Sandburg AlgemeenNieuws

Agrifirm scherpt inkoopeisen aan

Agrifirm scherpt het inkoopbeleid voor verantwoorde veevoergrondstoffen aan.

Eerder al scherpte de onderneming eisen aan soja uit Zuid-Amerika en palmproducten uit Zuidoost-Azië aan, maar nu richt het zich ook op de grote grondstoffenstromen binnen Europa.

In eerste instantie worden duurzaamheidsaspecten in de aanvoerketens van mais, tarwe en raapschroot in kaart gebracht. Later volgen zonnepitschroot, gerst en bietenpulp.

‘Geen extra eisen Nederlandse leveranciers’

Agrifirm verwacht niet dat Nederlandse leveranciers extra eisen hoeven verwachten, maar de onderneming gaat wel het gesprek aan met handelshuizen die product aanvoeren uit minder goed georganiseerde landen in Oost-Europa zoals bijvoorbeeld Roemenië en Oekraïne.

Prioriteiten stellen

Door eerdere literatuurstudies van adviseurs en gesprekken met leveranciers is volgens de coöperatie in grote lijnen bekend in welke regio’s bepaalde issues spelen. Die zijn ook besproken met Nederlandse maatschappelijke organisaties en ketenpartners. Agrifirm zegt niet alle problemen direct aan te kunnen pakken en stelt daarom prioriteiten.

Prioriteit heeft het tegengaan van ontbossing, goede omgang met gewasbeschermingsmiddelen en goede arbeidsomstandigheden. De aanpak wordt eerst geïntroduceerd voor de Nederlandse veevoerfabrieken van Agrifirm en zal later worden uitgerold naar buitenlandse vestigingen.

Een overzicht van de voerprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin