Foto: Roel Dijkstra AkkerbouwNieuws

Agrarische big data nu nog hype

Agrarische big data is nu nog een hype. Pas over geruime tijd komen er toepassingen die wel doorbreken in de praktijk.

Dat betoogde Sander Janssen, teamleider Earth Informatics bij Wageningen Universiteit, vorige week op het Boerderij-event Grond om te boeren in Den Bosch, op basis van de hype-cycle van Gartner. “We zitten nu nog op de steile, opgaande lijn van de curve. Iedereen in de landbouw is nog dolenthousiast over big data, en ziet talloze mogelijkheden.”

De hype-cycle is een door adviesbureau Gartner bedachte grafische weergave van hoe nieuwe technologieën technisch en sociaal doorbreken. De curve bestaat uit vijf fases.

  1. De eerste fase is de technologische trigger. De nieuwe techniek, in dit geval agrarische big data, biedt talloze mogelijkheden. De media duiken er vol op en de voorlopers zijn ingestapt.
  2. Fase 2 is de piek van de opgezwollen verwachtingen. Meestal is dat het moment dat blijkt dat het allemaal niet zo eenvoudig en beloftevol blijkt als eerst gedacht. Het gros van de bedrijven onderneemt nog geen actie en gaat op de oude weg door.
  3. Fase drie is de trog van ontgoocheling. Veel bedrijven staken hun activiteiten, de overblijvers focussen op verbeterde producten voor de voorlopers.
  4. Fase vier is de helling van de verlichting. Langzaamaan worden praktische producten ontwikkeld voor de grote massa.
  5. Fase vijf ten slotte, is het plateau van productiviteit. De grote massa omarmt de techniek.

“We zitten nu met agrarische big data nog in fase 1 tot fase 2. De komende tijd gaan nog veel projecten mislukken, en zal onder de grote massa scepsis gaan regeren. Zo blijkt dat we bijna alles kunnen meten, zoals hectareopbrengsten, stikstofgehalte in het gewas, vocht, pH, et cetera. Maar uit al die data simpel een pasklaar advies genereren dat de opbrengst structureel verhoogt, blijkt nog niet mogelijk. Dat komt wel, maar pas in fase 4, over enkele jaren.”