Agractie: landbouwgeld moet naar blijvende boeren, niet naar stoppers
Agractie wil dat het landbouwgeld van het kabinet naar boeren gaat die doorgaan, niet naar stoppers. Ook LTO en supermarkten reageren op de Prinsjesdagplannen.
Geld dat het kabinet uittrekt voor de landbouw, moet terechtkomen bij blijvende boeren. Dat zegt boerenorganisatie Agractie in reactie op de landbouwbegroting die op Prinsjesdag is bekendgemaakt.
Agractie vreest dat het geld uit de sector wegvloeit via regelingen voor bedrijven die stoppen, in plaats van dat het wordt ingezet voor boeren die door willen met hun bedrijf. De organisatie verwijst naar de € 5 miljard die landbouwminister Wiersma heeft aangekondigd ter vervanging van het stikstoffonds, waarmee onder andere een nieuwe stoppersregeling gefinancierd moet worden.
Verder vindt Agractie dat het ministerie van LVVN vol moet inzetten op mestplaatsingsruimte en vergunningverlening. “Boeren zitten al jaren in onzekerheid en de problemen rondom mestplaatsing en bedrijfsontwikkeling worden met de dag groter”, reageert de organisatie.
LTO reageert positief
LTO Nederland reageert als werkgeversorganisatie positief op de sociaaleconomische Prinsjesdagplannen van het nieuwe kabinet, mits het niet alleen bij plannen blijft. Werkgevers in de agrarische sector snakken naar daadkracht, aldus LTO. “De aangekondigde lastenverlichting voor het bedrijfsleven is een kleine eerste stap, maar er is meer nodig om van Nederland weer een echt ondernemersland te maken”, reageert LTO-voorzitter Ger Koopmans.
LTO reageert verder zeer enthousiast op de troonrede die koning Willem-Alexander heeft uitgesproken. “We zagen herkenning en erkenning voor het feit dat de stapeling van regelgeving is uitgegroeid tot een te grote complexiteit voor boeren en tuinders”, laat een woordvoerder weten. Volgens hem laat de regering met de troonrede zien “vierkant achter de agrarische sector te staan”.
CBL blij met verbetering koopkracht
Ook de brancheorganisatie van de supermarkten, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), reageert verheugd op de ondernemersplannen van het kabinet. “Uit de plannen blijkt dat zij oog heeft voor lastenverlichting voor het bedrijfsleven en het verminderen van administratieve lasten”, aldus het CBL. Daarnaast is het CBL blij dat de koopkracht zal verbeteren.
Zorgen over verdwijnen Groeifonds
Minder enthousiaste reacties zijn er op het verdwijnen van het Nationaal Groeifonds. Het provinciebestuur van Overijssel maakt zich “ernstige zorgen” over de financiële mogelijkheden om te innoveren. De komende jaren is er bijna € 7 miljard minder beschikbaar om onderzoekers en bedrijven financieel te steunen. Vanuit het Nationaal Groeifonds zijn ook projecten op het gebied van Landbouw en Leefomgeving gefinancierd in de afgelopen jaren.
Deltacommissaris Co Verdaas waarschuwt dat het kabinet in zijn plannen nog onvoldoende rekening houdt met klimaatverandering en extreem weer. Zo kan het zijn dat bij regen te weinig water wordt vastgehouden, terwijl dat later bij droogte wel noodzakelijk is. “Of dat projecten die veel water vragen doorgang vinden zonder dat helder is hoe dit zich verhoudt tot het toenemende tekort aan zoet water in de toekomst”, schrijft Verdaas aan minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat. Verdaas (in 2012 één maand staatssecretaris op het gebied van landbouw) is sinds eind 2023 deltacommissaris en biedt daarom deze Prinsjesdag voor het eerst het jaarlijkse Deltaprogramma aan.
Waterschappen: ‘wij moeten rekening houden met water’
Ook de waterschappen kaarten aan dat het kabinet te weinig aandacht heeft voor het aanpassen aan extreem weer. Rogier van der Sande, voorzitter van de Unie van Waterschappen: “Water houdt geen rekening met ons, wij moeten rekening houden met water.” Daarnaast waarschuwen ze dat Nederland de doelen van de Europese Kaderrichtlijn Water niet dreigt te halen voor de deadline in 2027.
“Het is belangrijk dat het kabinet het landbouwbeleid KRW-proof maakt en dat we nu echt werk maken van bronaanpak, met een strenger toelatingsbeleid voor stoffen”, reageert Van der Sande. “In de plannen die nu gepresenteerd worden, ontbreken concrete maatregelen om die uitdagingen het hoofd te bieden.”
Medeauteur: ANP
als een overheid meent dat je als boer op een verkeerde plek zit voor wat betreft stikstof is het vanuit diezelfde overheid netjes als er een mooie vrijwillige regeling is waar betreffende boer gebruik van kan en mag maken.
Daarmee geef je de blijvende boeren ruimte om te ondernemen en daarmee is indirect het geld positief voor blijvende boeren besteed lijkt mij.
overheidsgeld uitgeven om iedere boer een luchtwasser op de stal te zetten en door te gaan lijkt me een slechtere investering.
De waterschappen hebben expres alleen normen bedacht voor fosfaat en stikstof maar daar hebben we het maar niet over, he. Kijk eerst eens naar eerlijke normen met oorzaak gevolg ipv alleen de landbouw afrekenen op de strengste en onverklaarbare normen. Oja, 190 ton medicijnafval jaarlijks in het water, daar hoor ik niets over. Te druk om de boertjes de nek om te draaien. Ik wacht op eerlijkheid Rogier van de Unie,
we moeten echt werk maken van bronaanpak. zelf hebben ze 40/ 50 jaar geleden alles in het oppervlaktewater ongezuiverd laten lopen. en nu hebben ze 3x meer m3 afvalwater dan toen, en nu half gezuiverd lozen ( over bij de bron aanpakken??) is de tijd niet rijp voor een onafhankelijke partij die watermonsters neemt in sloten en bij de zuiverigen ???? (nu doen dat waterschappen dat, is het zelfde als dat een slager zijn eigen vlees keurt)..