Foto: Canva AlgemeenNieuws

Afschieten wolf is toegestaan onder voorwaarden

Een burgemeester mag een wolf die de veiligheid van mensen in gevaar brengt direct laten doden op grond van de Gemeentewet. In dat geval gaat de openbare veiligheid van mensen voor, aldus een update van het Interprovinciaal Wolvenplan.

De provincie kan ook besluiten dat een probleemwolf gedood moet worden, maar heeft daarvoor de Wet natuurbescherming nodig. Die wet schrijft voor dat eerst alle andere oplossingen geprobeerd moeten zijn om te voorkomen dat de beschermde wolf moet worden gedood. Ook mag het aanpakken van een probleemwolf geen negatief effect hebben op het voortbestaan van de beschermde soort.

Dat staat in aanvulling op het Interprovinciaal Wolvenplan, die de provincies donderdag 20 april hebben gepubliceerd. In 2024 verschijnt een nieuw wolvenplan, maar vooruitlopend daarop zijn de richtlijnen uit 2019 over subsidie voor preventieve maatregelen, vergoeding van schade en de richtlijnen voor aanpakken van een wolf, de zogenoemde escalatieladder, vast geactualiseerd. In de provincies in het noorden en oosten van het land wordt steeds vaker aangedrongen op strengere maatregelen tegen wolven.

Aan alle kanten beschermd

Wolven zijn in Europees verband aan alle kanten beschermd. Opzettelijk verstoren of doden is verboden en strafbaar. Verjagen mag ook niet, maar bijvoorbeeld een schapenhouder mag wel proberen om een wolf met geluiden of visuele middelen uit de buurt te houden. Als de wolf weer weg is, moet hij stoppen en hij mag het dier niet achtervolgen.

Het is volgens de nieuwe richtlijnen niet erg als een wolf door stedelijk gebied loopt of niet meteen wegrent als hij mensen ziet. Waakzaamheid is geboden als het dier minder dan 30 meter afstand houdt. Waarschijnlijk heeft hij dan geleerd dat er voedsel te halen is bij mensen. Als een wolf agressief gaat reageren, moet in eerste instantie het gebied waar het dier zit worden afgesloten voor publiek. Geprobeerd moet worden om de wolf weer bang te maken voor mensen, maar als dat niet kan of lukt kan is afschieten nodig. “Het kan frustrerend zijn om alle stappen te moeten doorlopen, maar dat is voor rechtmatig handelen nodig”, aldus de nieuwe richtlijnen. Bij acuut gevaar kan de burgemeester direct ingrijpen.

Gevaar voor mensen

Het is zorgelijk als een wolf actief aangelijnde honden opzoekt. Zo’n situatie kan makkelijk gevaar voor mensen opleveren. Een wolf moet een hond niet als concurrent of soortgenoot gaan zien. In het uiterste geval moet de provincie de procedure voor afschieten van de wolf in gang zetten.

Reacties

  1. Het moet eerst fout gaan, voor er ingegrepen mag worden. Ik hoop dat htet nooit zover hoeft te komen, maar als het zover komt is te hopen dat de wolf lovers als eerste door de wolf worden aangepakt. Ik weet dit is niet netjes, maar ik heb geen goed gevoel bij ongelukken met wolven waar mensen bij betrokken zijn die niet steeds roepen “De wolf is ongevaarlijk en die hoort in ons overbevolkte land”. Laten we in dit land eens verstandig worden en als we diersoorten wensen te beschermen, ook aangeven waar het maximum aantal ligt en niet wachten tot het uit d ehand loopt (ooievaars, ganzen, dassen, vossen en wolf -straks-)

  2. en maar jonge wolven loslaten in nederland, kan een schapenboer bij de schapen blijven ….. wel historisch.. de herdertjes lagen bij nachte…. wat een wereld leven we tegenwoordig….

Beheer
WP Admin