RundveeOpinie

Afgekeurde melk

Droogte leidde vorig jaar tot een ruwvoertekort. Dat drukte de melkproductie en -kwaliteit. Dit jaar moet het beter gaan!

Tussen begin mei en eind augustus is het hier elk jaar kurkdroog. Er valt dan echt haast geen spat regen. Afgelopen jaar hadden we in die periode een tekort aan ruwvoer en er was in de wijde omgeving ook niks te koop. Een logisch gevolg van een ruwvoertekort is uiteraard dat de productie dramatisch afneemt. Maar dat is niet het enige probleem. Ook verslechtert de melkkwaliteit erdoor. We kregen last van een te hoge zuurgraad van het vetzuur. Je kunt dat zelf testen door 5 cc 76% alcohol bij 5 cc melk te doen. Als die dan gaat vlokken of schiften, dan is de melk ongeschikt om te verwerken. Ze wordt dan niet afgenomen door de fabriek. Deze melk is voor de kalveren. Als er dan nog wat foute melk overblijft, maken we er een zachte kaas van.

Een andere grote boosdoener: met de hand melken

Een ruwvoertekort is niet de enige oorzaak van een te hoge zuurtegraad. Een andere grote ‘boosdoener’ is dat we nog met de hand molken. Zowel de mindere hygiëne als de manier van melken schijnt invloed te hebben op de zuurtegraad.
We zijn ook niet bepaald de enigen die er last van hebben, het is een groot probleem hier. Vooral in de droge periode hebben haast alle boeren er last van. Ik ken er geen die er geen last van heeft.
Hygiënisch konden we vorig jaar niet verder verbeteren. De melkers wasten na elke koe hun handen, de emmers werden goed schoongemaakt en ook de melkbussen werden grondig geboend. We molken toen namelijk niet in de tank, omdat de productie te laag was. Het roerwerk kon daardoor de melk niet roeren na de eerste melkbeurt.

Een lapmiddel: bicarbonaat in het drinkwater

Een lapmiddel is mengen van bicarbonaat in het drinkwater van de koeien. Daar worden de problemen wel minder door, maar het is niet dé oplossing. Je moet er ook voor oppassen dat je de koeien niet een te grote dosis geeft, want dat is fataal voor ze. Bicarbonaat neutraliseert wel voor een deel de zure pens, maar niet genoeg. Ook voeren we gist voor een betere fermentatie.

Toch nog wel eens een melkbus afgekeurd

Bij het melken controleren we dus met de alcoholmethode van elke koe de zuurtegraad van de melk. Daarnaast meten we ook van elke melkbus de zuurtegraad nog eens na. Toch is er bij het verzamelpunt van de melk van de melkfabriek nog wel eens een melkbus afgekeurd. De enige verklaring daarvoor kan zijn dat dit de eerste melkbus was die gevuld is, en dus het langst heeft gestaan.
Dit jaar is de melkmachine klaar, dus dat zal al wat schelen. Daarnaast verbouwen we veel meer mais en sorghum om door de droge periode te komen en om bij te kunnen voeren in de regenperiode. En we hebben dit keer de maralfalfa ook nog om de droge periode beter door te komen.

Groeten, Geert, Bolivia

Beheer
WP Admin