Schimmelbestrijders met azolen worden zeer breed toegepast, waaronder in gewasbeschermingsmiddelen. - Foto: Wick Natzijl AkkerbouwNieuws

Afdekplicht bollenafval na gebruik azolen vervalt

De speciale regels die golden voor afval van bloembollen die behandeld zijn met azolen gaan van tafel.

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb), heeft het speciale protocol dat hiervoor gold, ingetrokken. Azolen zijn werkzame stoffen in bepaalde fungiciden ofwel schimmelbestrijders.

Maatregelen uit protocol hebben onvoldoende effect

De afdekplicht was onderdeel van een verzameling voorschriften voor het verwerken van bollenafval. De voorschriften waren bedoeld om de verspreiding van de resistente schimmel Aspergillus fumigatus tegen te gaan. Die is een gevaar voor de volksgezondheid. De schimmel kan longinfecties veroorzaken bij mensen met een verzwakte afweer. Het Ctgb concludeert na onderzoek dat de maatregelen uit het protocol onvoldoende effect hebben. De resistente schimmel is wereldwijd al erg verspreid en laat zich niet meer indammen door de regels voor bollenafval.

Lees meer over schimmelbestrijding

Schimmelbestrijders met azolen breed toegepast

Daar komt bij dat bollenafval niet de enige bron is van de azolenresistente schimmel. Alleen maatregelen in de bollenteelt lossen het probleem in Nederland niet op. Schimmelbestrijders met azolen worden zeer breed toegepast in allerlei (dier)geneesmiddelen, biociden en gewasbeschermingsmiddelen.

Een mogelijk alternatief is twee keer per week de afvalhoop nat maken. Maar het effect daarvan is onvoldoende, aldus het Ctgbhttps://www.ctgb.nl/actueel/nieuws/2023/04/14/ctgb-trekt-voorschrift-verwerken-bollenafval-bij-azolengebruik-in . Dat zou bovendien veel water kosten en de kans op uitspoeling juist groter maken.

Aan Europese instanties als Ema en Efsa is nu de vraag voorgelegd om te kijken hoe verder met deze middelen.


Nieuwsbrief gewasbescherming

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen gewasbescherming.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin