In 4 gebiedjes in Nederland is geen Nb-vergunning meer nodig vanwege stikstofdepositie op gevoelige natuur. - Foto: Koos Groenewold AlgemeenNieuws

Aerius week later pas bruikbaar

Stikstofrekenprogramma Aerius is niet 13 januari maar 20 januari weer beschikbaar.

De nieuwe update van het programma bevat een aantal belangrijke wijzigingen, waaronder de doorvoering van de 25 kilometer-grens, waarover vorige zomer een besluit is gevallen. Door deze nieuwe regel hoeven bedrijven de stikstofdepositie op afstanden meer dan 25 kilometer niet meer te verrekenen. Dat vermindert rompslomp.

Geen Nb-vergunning

Het leidt er ook toe dat in 4 gebiedjes in Nederland geen Nb-vergunning meer nodig is vanwege stikstofdepositie op gevoelige natuur, omdat de kwetsbare ‘hexagonen’ verder weg liggen dan 25 kilometer. Deze gebiedjes liggen in Noord-Holland, Friesland, Flevoland en Groningen.

Minister Schouten benadrukt in een recente Kamerbrief dat deze gebieden formeel niet vergunningsvrij zijn, maar in de praktijk komt het daar eigenlijk wel op neer.

Het is nog onduidelijk wat de precieze gevolgen zijn voor betrokken ondernemers. Geen vergunning betekent immers ook: niet de rechtszekerheid van een vergunning. Deze situatie lijkt op die van bedrijven die intern salderen, en om die reden geen vergunning kunnen krijgen. Onduidelijk is ook nog of de 25 kilometer-grens zal standhouden bij de rechter, mocht iemand daar tegen in het geweer komen.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier.

Het laatste stikstof nieuws op je mobiel.

Bekijk hier hoe je deze app vastzet op het startscherm van je mobiel.

Beheer
WP Admin