Foto: Bart Nijs AlgemeenNieuws

Adviesraad toezicht Buro-NVWA ligt op gat

De adviesraad (RvA) die toezicht moet houden op de kwaliteit van de risicobeoordeling door het onafhankelijke Bureau Risicobeoordeling van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (Buro) ligt sinds 2014 stil.

De vijf leden zijn in 2012 en 2014 afgetreden en het is het ministerie niet gelukt geschikte vervangers te vinden. De adviesraad is moet volgens de wet jaarlijks aan de bewindspersoon rapporteren over de wetenschappelijke kwaliteit van de adviezen van Buro. Sinds 2014 zijn geen adviezen meer uitgebracht.

‘Nieuwe raad instellen lastig’

De laatste RvA-leden waren voorzitter Jo Hautvast (emeritus hoogleraar Wageningen Universiteit), en de leden Jan Dul (hoogleraar Erasmus Universiteit Rotterdam), Yvonne Rietjens (hoogleraar Wageningen Universiteit), Frans van Knapen (hoogleraar Universiteit van Utrecht en Charles Vlek (emeritus hoogleraar Universiteit Groningen). De leden waren in 2010 voor vier jaar benoemd. Vlek was in 2012 tussentijds vertrokken.

Volgens een woordvoerder van de NVWA is het ‘bijzonder lastig gebleken om een nieuwe raad te installeren. De Wet onafhankelijke risicobeoordeling Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit stelt eisen aan de samenstelling van de RvA en verschillende potentiële kandidaten konden of wilden geen zitting nemen in de RvA’.

De zoektocht naar nieuwe RvA-leden gaat door. En als de nieuwe leden bij koninklijk besluit zijn benoemd zullen ze alsnog een oordeel vellen over het werk van Buro.

Beheer
WP Admin