Het beste financiële resultaat wordt gehaald als biggen op drie á vier weken leeftijd een prik tegen PRRS krijgen. VarkensNieuws

Advies Hipra: vaccineer biggen rond speenleeftijd

Het vaccineren van biggen met een levend PRRS-vaccin geeft de beste resultaten als dit rond de speenleeftijd gebeurt. Dat zei productmanager Tiago Nunes van Hipra afgelopen donderdag, tijdens een kennisbijeenkomst van dit farmaceutische bedrijf.

In principe geldt: hoe jonger de dieren worden gevaccineerd, hoe beter. Daarmee verklein je de kans dat ze al een infectie hebben opgelopen. Toch is het vaccineren van biggen die jonger zijn dan drie weken tegen PRRS niet ideaal, omdat van de moeder afkomstige antistoffen de immuunreactie op het vaccin kunnen verstoren, waardoor de vaccinatie minder effectief wordt. In een ideale wereld is vaccineren op zes weken leeftijd aan te bevelen, maar dat is lastig. Op veel bedrijven is onvoldoende arbeid beschikbaar. Daarom blijkt vaccinatie tegen PRRS rond het spenen (wanneer circo- en mycoplasmavaccins worden toegepast) uiteindelijk de beste optie.

Toch is het soms nodig om biggen die jonger zijn dan drie weken te vaccineren als ze bij het spenen of direct daarna positief testen op PRRS. Hoewel de vaccinatie misschien minder effectief is, treedt er wel voldoende immuunreactie op, zegt Nunes.

Vanuit het oogpunt van rendement is een biggenvaccinatie tegen PRRS niettemin het beste vlak voor of na het spenen, mits er na het spenen geen diarreeproblemen zijn. Vaccinatie leidt tot een lagere viruslast, vermindert het aantal secundaire infecties, zorgt voor minder sterfte en verbetert de resultaten in de stal, zo blijkt uit onderzoek van Hipra. Nunes laat cijfers zien waaruit blijkt dat het voordeel kan oplopen tot €1,80 per afgeleverd varken, vanaf de speenleeftijd, als de PRRS-stam licht virulent is. Dat voordeel loopt op tot €13,50 per varken als er agressieve PRRS-stammen op een bedrijf aanwezig zijn. Een voorbeeld is Rosália, dat zich momenteel verspreidt op Spaanse bedrijven.

Vaccinatie over het algemeen effectief

Een andere spreker was professor Hans Nauwynck. Hij vertelde dat vaccinatie tegen PRRS over het algemeen effectief is. Zelfs als er agressieve PRRS-stammen op een bedrijf aanwezig zijn. Nauwynck: “Soms menen mensen dat ze geen resultaat zien van de vaccinatie. Stop er dan maar eens mee.” De vaccinatiegraad van biggen tegen PRRS neemt snel toe. Hipra schat dat gemiddeld meer dan 30% van de biggen in Europa gevaccineerd is tegen PRRS. In 2017 was dat hooguit 10%. In landen als België, Duitsland en Nederland is vaccinatie tegen PRRS veel gebruikelijker, zegt Nunes. Met veel gesloten bedrijven in deze landen wordt het percentage biggen dat gevaccineerd is tegen PRRS geschat op ruim 50. Het Unistrain MLV-vaccin van Hipra voor intradermale toediening is dit jaar 10 jaar op de markt.

Biggen vaccineren is overigens altijd onderdeel van een bredere aanpak, luidde de boodschap tijdens deze kennismiddag. Het effect van een prik is groter met goede bioveiligheid en een juist management op een varkensbedrijf. Hetzelfde belang wordt gehecht aan goede monitoring van de vaccinatie en de diagnose. Wat betreft monitoring en diagnose gaat de ontwikkeling snel. Het duurt niet lang meer of snelle bepaling van een PRRS-virusstam op een bedrijf wordt voor elk bedrijf betaalbaar, schat Nauwynck.



CM-Block Knop

LEES MEER ARTIKELEN OVER VARKENSGEZONDHEID

Nieuwsbrief varkenshouderij

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen de varkenshouderij.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin