SGP-landbouwwoordvoerder Bert-Jan Ruissen en Rob Roos (voormalig JA21, nu zonder partij) hebben kritiek op demissionair landbouwminister Piet Adema. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Adema moet het ontgelden in EU-verkiezingscampagne

De campagne voor de EU-verkiezingen begint langzaam op stoom te komen. Niet alleen zoeken de politici de papieren media op, ze zijn ook steeds vaker op radio en zelfs tv te horen en te zien.

Op een podium, op een plein achter het gebouw van de Europese Raad en de Europese Commissie, zeven weken voor de Europese verkiezingen, daar moet je als politicus zijn. Dus klom Jessica van Leeuwen, de nummer twee van BBB, op de vrachtwagen om een speech te houden. De kern: Nederland verkwanselt de boeren. Hoewel het over derogatie ging, benoemde Van Leeuwen ook de armoede in ons land. “Wij willen meer voedsel produceren.”

Dat er beperkingen zijn, is volgens Van Leeuwen niet de schuld van Brussel. “Als je niet de juiste cijfers of rapporten aanlevert en niet eerlijk bent over positieve resultaten op het gebied van dierlijke mest, wat voor agenda dien je dan?” Volgens BBB gaat de komende jaren een andere wind door Brussel waaien, omdat centrumrechts gaat winnen bij de komende verkiezingen. “Dat zal ervoor zorgen dat groene ideeën eindigen waar ze behoren, in de prullenbak.”

‘Boeren wees alert’

Rob Roos (voormalig JA21, nu zonder partij) vindt dat nogal overdreven. Hij waarschuwde voor de BBB. “Ze sluiten zich na de verkiezingen aan bij de grote christendemocratische partij EVP. Maar het is juist de EVP-fractie die het jarenlang mogelijk heeft gemaakt dat groene plannen door het Europees Parlement kwamen.”

Ook landbouwminister Piet Adema (CU) kreeg een veeg uit de pan. Roos ziet geen minister die hard knokt voor de boeren. “Boeren wees alert, want er zijn partijen die juist nu net voor de verkiezingen jullie sympathie proberen te winnen.”

Adema moest het ook bij SGP-landbouwwoordvoerder Bert-Jan Ruissen ontgelden. Hij vindt dat premier Rutte veel meer van de landbouwminister moet overnemen. SGP en ChristenUnie deden bij de vorige verkiezingen nog mee met een gezamenlijke lijst, maar hebben besloten om dit keer apart mee te doen. Volgens de peilingen kunnen ze net wel of net niet een zetel halen.

Adema weinig in Brussel

BBB was niet alleen in Brussel, het wil ook vaker naar Brussel. Tenminste, de nieuwe minister moet vaker naar Brussel. Dat heeft lijsttrekker Sander Smit gezegd op de radio. Hij verwijt Adema, die er deze week in de campagne flink van langs kreeg, dat hij te weinig in Brussel is geweest. Volgens Smit hoort hij dat van bronnen. Nou zijn wij denk ik een van die bronnen, want we hebben het vorig jaar uitgezocht.

En in de eerste zes maanden van 2023 was Adema inderdaad niet vaak bij de vergaderingen van de landbouwministers aanwezig. Dat kwam vooral doordat Adema aan het praten was met alle landbouworganisaties om tot een landbouwakkoord te komen. Na de zomer heeft Adema geen vergadering gemist en was hij er elke keer om te spreken over Renure, derogatie, de natuurherstelwet en lastenverlichting.

Lijsttrekkers doen natuurlijk alles om goed over te komen. Werkbezoeken en bedrijfsbezoeken horen daar ook bij. Dus ging Dirk Gotink van NSC ook op bezoek, maar de foto die hij op X (het oude twitter) plaatste was dat hij met iedereen een auto uit de modder duwde. Opvallend, hij had geen laarzen bij zich.

Gezond ontbijten

Dan de Europese regels voor een gezond ontbijt. Heeft Europa daar ook wat over te zeggen? Niet over wat we eten, maar wel hoe gezond het is. Die regels, richtlijn, noemt het de ontbijtrichtlijn. Voor onder andere honing, vruchtensap, jam en marmelade gelden voortaan nieuwe normen. De regels zijn aangepast, zodat we precies weten wat op ons ontbijtbordje ligt. Dat bijvoorbeeld geen sprake is van namaak en ook kunnen we op de etiketten lezen waar onder meer de honing geproduceerd is.

Ook gaan we meer fruit in onze jam vinden en minder suiker in sap. En goed nieuws voor degenen die lactose-intolerant zijn: er komt waarschijnlijk ook lactosevrije, gecondenseerde melk op de markt. Het Europees Parlement vindt het een goed plan. Als de Raad van Ministers het plan eveneens goedkeurt, moeten de lidstaten echt gezond gaan ontbijten, want dan is de nieuwe richtlijn een feit.

Beheer
WP Admin