Landbouwminister Piet Adema in de Tweede Kamer tijdens het wekelijkse vragenuur. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Adema: afspraken met banken over steun aan boeren in landbouwtransitie

Landbouwminister Piet Adema wil met banken afspraken maken over hoe zij boeren kunnen ondersteunen bij de landbouwtransitie, bijvoorbeeld door het schrappen van delen van leningen.

Supermarkten en banken moeten in het Landbouwakkoord hun verantwoordelijkheid nemen in de landbouwtransitie. Minister Adema zegt met banken afspraken te willen maken over hoe zij boeren kunnen ondersteunen, bijvoorbeeld door boeren financiële verlichting te bieden of aantrekkelijke arrangementen.

De minister onderzoekt welke mogelijkheden daarbij op tafel kunnen komen. Het schrappen van delen van leningen is daarbij een van de te onderzoeken opties.

Schulden afwaarderen

Tijdens een hoorzitting van de Tweede Kamer zei stikstofgespreksleider Johan Remkes dat banken een belangrijke verantwoordelijkheid hebben, bijvoorbeeld om extensivering te financieren. Tegelijk kunnen banken ook schulden afwaarderen. Remkes tijdens de hoorzitting: “Bijvoorbeeld, ik noem maar een percentage, een schuldafwaardering van 10%.”

De Tweede Kamer heeft in verschillende moties gevraagd om te onderzoeken op welke manier banken een financiële bijdrage kunnen leveren aan de transitie van de landbouw. Adema doet daar onderzoek naar en die 10% schuldafwaardering die Remkes noemde, is daarbij een van de opties.

Mix van vrijwillige en wettelijke maatregelen

Adema stelt een mix van vrijwillige en wettelijke maatregelen voor om de landbouwtransitie mogelijk te maken. Wetgeving is niet langer een stok achter de deur, maar meer een mogelijkheid om de afspraken te faciliteren. “De mogelijkheden voor wettelijke maatregelen onderzoek ik”, schrijft hij. “Er zal nu echt moeten worden geleverd. Bij onvoldoende harde afspraken zal ik niet schromen om deze wettelijke maatregelen richting de ketenpartijen aan te kondigen en in te zetten.”

Landbouwminister Piet Adema neemt daarbij een mildere toon aan dan zijn voorganger Henk Staghouwer. Waar Staghouwer ketenpartijen nog wilde dwingen tot ‘niet-vrijblijvende’ afspraken over een eerlijke verdeling van de marges, probeert Adema de lijn van het overleg te volgen.

Staghouwer mag de indruk gewekt hebben een weinig doortastende minister te zijn, maar toen hij in juni van dit jaar de langverwachte en veelbekritiseerde perspectiefbrief aan de Tweede Kamer stuurde, maakte hij duidelijk dat wat hem betreft snelheid gemaakt moest worden. Als de ketenpartijen, inclusief banken en supermarkten, zelf niet over de brug kwamen, dan zou hij zelf overgaan ‘tot het inzetten van bindend juridisch instrumentarium, inclusief wettelijke verplichtingen’.

De deadline die hij stelde was februari 2023. De snelheid die Staghouwer nog wenste, heeft inmiddels vertraging opgelopen.

Minder harde toon in landbouwtransitie

Adema kiest voor een minder harde toon. De deadline van februari volgend jaar, die minister Staghouwer nog stelde aan de ketenpartijen, is inmiddels van tafel. Adema spreekt over een minder concrete termijn die loopt tot in het voorjaar van volgend jaar.

Wat Staghouwer al had aangekondigd, neemt Adema terug. Alles rondom de landbouwtransitie moet nu tot stand komen in het Landbouwakkoord, waar Johan Remkes in zijn advies ook op heeft aangedrongen, en wat voortkomt uit een advies van de Sociaal Economische Raad.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier.

Het laatste stikstof nieuws op je mobiel.

Bekijk hier hoe je deze app vastzet op het startscherm van je mobiel.

Reacties

  1. Van der Wal geeft 120% van de waarde van natuurgrond die ligt tussen de 20 en 25000 hier in de omgeving maar wie te lang wacht krijgt de deksel op de neus

  2. Altijd krom gelegen om zo snel mogelijk leningen af te lossen en nu worden ondernemers die bij de klippen op leenden weer tegemoet gekomen. En banken gaan het echt wel weer verhalen op alle klanten. Wat een land.

  3. Tjonge wat een onzin. Het lijkt wel een oplossing van een kind van 6 jaar. Geld stelen van bank door dreigementen van de minister. Banken kunnen alleen het geld afstaan als spaarders van dat geld ook hun geld kwijt willen. Natuurlijk willen spaarders dat niet en banken kunnen dat niet. Ook het vertrouwen in banken raken banken dan kwijt.

  4. De politiek voert een beleid uit dat volgens democratische regels door de meerderheid van ons land gedragen wordt. Maar daar de minister wel ziet aankomen, dat er te veel boeren bij invoering hun verplicjhting aam de banen nie tkunnen nakomen, moeten nu de banken maar leningen weg boeken. Hiermee stelt de minster voor dat de banken de transitie (mede) financieren, omdat Den Haag dit niet kan dragen of politiek niet kan. Waar moet dit alles toe leiden??

Beheer
WP Admin