Foto: Roel Dijkstra RundveeNieuws

ACM stopt onderzoek Koemonitor

Autoriteit Consument en Markt (ACM) ziet af van een verder onderzoek naar het KoeMonitor-systeem.

Dit meldt de organisatie in een brief aan een groep klagende melkveehouders en ZuivelNL. ACM heeft in de voorbije maanden uitgebreid onderzoek gedaan en heeft ook diverse gespreksrondes gehouden met betrokken partijen, maar constateert dat er geen bewijs is voor concurrentiebeperkende afspraken. Ook zijn volgens ACM de financiële lasten door het Koemonitor-systeem voor de boer gering. Wel adviseert de mededingingsautoriteit de diverse partijen om met elkaar in gesprek te blijven over het systeem.

ACM heeft in de voorbije maanden vooronderzoek gedaan en heeft ook diverse gespreksrondes gehouden met betrokken partijen, maar constateert dat er geen bewijs is voor concurrentiebeperkende afspraken. Ook lijken volgens de ACM de extra kosten laag, waardoor de kans dat dit merkbare effecten heeft op de melkprijs gering is. Wel adviseert de mededingingsautoriteit de diverse partijen om met elkaar in gesprek te blijven over het systeem.

De ACM ontkent niet dat Koemonitor problematisch kan uitpakken voor individuele melkveehouders, maar de oplossing daarvan is een zaak die binnen de zuivelcoöperaties moet worden geregeld

Reacties

Beheer
WP Admin