Graanopslag in Zuid-Afrika. De graanvoorraden wereldwijd zijn groot. - Foto: ANP AkkerbouwNieuws

ABN Amro: vraag naar granen blijft sterk in 2018

De vraag naar granen blijft in 2018 sterk, verwacht ABN Amro in de Eindejaarspecial Update Grondstoffen. De vraag vanuit de veevoederindustrie in China blijft toenemen. Het aanbod is sterk afhankelijk van het weer, zo bleek ook in 2017.

ABN Amro verwacht niet dat de weersomstandigheden voor sojabonen wederom zo gunstig gaan uitpakken. De schatting is dan ook dat de sojabonenoogst kleiner of van relatief lagere kwaliteit gaat zijn. Het tarwe- en maisareaal wordt voor 2018 lager ingeschat, waardoor ook de oogst lager zal uitvallen.

Graanopslag in Zuid-Afrika. De graanvoorraden wereldwijd zijn groot. - Foto: ANP

Graanopslag in Zuid-Afrika. De graanvoorraden wereldwijd zijn groot. – Foto: ANP

De voorraden zijn daarentegen wereldwijd groot, waardoor geen tekorten worden verwacht. Grote voorraden zorgen er ook voor dat de graanprijzen niet ver naar boven doorschieten.

Goede weersomstandigheden zorgden het afgelopen jaar voor prima oogstopbrengsten met als gevolg dat de graanprijzen onder druk kwamen te staan.

2017: recordoogst sojabonen

Het jaar 2017 was volgens ABN Amro bewogen voor de agri-grondstofprijzen. Politieke iknelpunten zorgden voor onrust. Het corruptieschandaal in Brazilië drukte op de prijs van sojabonen. Suikeronderhandelingen tussen de Verenigde Staten en Mexico waren van invloed op de suikermarkt. In de Europese Unie zorgde de opheffing van het suikerquotum voor een grote verandering. De EU werd suikerexporteur in plaats van suikerimporteur.

Veel veranderingen waren van invloed op de prijzen, maar het meest bepalend was het weer. Verschillende landen hadden goede oogstopbrengsten door gunstig weer. De Verenigde Staten en Brazilië behaalden een recordoogst sojabonen.

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen
  • Beheer
    WP Admin