AlgemeenAchtergrond

Aardwarmte kost telers tonnen

Pijnacker – Het tomatenteeltbedrijf van de gebroeders Duijvestijn wordt geconfronteerd met een forse schadepost. De aardwarmteboringen zijn stilgelegd na de vondst van gas in het opgepompte water. Voor een nabij gevestigde plantenkweker dreigt eveneens een forse financiële strop na de vondst van olie.

Het tomatenteeltbedrijf van gebroeders Duijvestijn wordt geconfronteerd met een forse schadepost na het stilleggen van aardwarmteboringen. In mei werd de productie stilgelegd omdat er gas bleek te zitten in het water.

Het zijn niet de enige telers in Pijnacker die te maken hebben gekregen met de vondst van gas. Plantenkweker Leon Ammerlaan kwam, behalve gas, ook olie tegen. De teler spreekt over een grote financiële tegenvaller. In de Bloemenkrant zegt Ammerlaan: ”Wij moeten vanwege de investering wel doorgaan, maar het is niet meer rond te rekenen, alleen met subsidie.”

Voor de gebroeders Duijvestijn betekent de stop een extra kostenplaatje van 35.000 euro per week, schat projectleider Ad van Adrichem in. Van Adrichem hoopt het project eind 2011 alsnog draaiende te hebben, een jaar na de oorspronkelijk geplande opleverdatum. ”We draaien het liefst voor de winter, maar dat zal nog lastig worden.”

De meerkosten die de vertraging met zich meebrengt, zijn vooralsnog geheel voor eigen rekening van de teler. ”De MEI-subsidie is verstrekt voor de investering in het daadwerkelijke boren, dat was ongeveer 25 procent van de investeringskosten.”

Duijvestijn bekijkt of het mogelijk is extra ondersteuning te krijgen van overheden. ”Uit onderzoek was niet naar voren gekomen dat we met deze problemen geconfronteerd zouden worden. Nu moeten er aanpassingen gedaan worden die forse investeringen vragen. Ook bepaalde, al gedane investeringen moeten opnieuw gedaan worden.”

Behalve de meerkosten voor het aardwarmteproject, moet het bedrijf het voorlopig ook nog zonder de langverwachte kasverwarming stellen, ook dat kost de ondernemers geld.
Van Adrichem laat zich echter niet uit het veld slaan. Hij ziet de nadelen ook als een les voor toekomstige aardwarmtegebruikers. ”Volgende projecten hebben hier baat bij en kunnen dit direct in hun businesscase meenemen.”

De gas en olie moeten eerst weggepompt worden, alvorens de boringen kunnen worden hervat.

Beheer
WP Admin