Aardappeltelers Clarebout kunnen schade door noodweer melden. - Foto: Hans Prinsen AkkerbouwNieuws

Aardappeltelers Clarebout kunnen schade door noodweer melden

De Belgische aardappelverwerker Clarebout Potatoes in het West-Vlaamse Nieuwkerke biedt zijn telers de mogelijkheid het aardappelcontract open te breken.

De telers in de omgeving van Heuvelland verwachten dat ze problemen krijgen met de contractinvulling door het zeer natte weer. De contracten zijn in België op basis van kilo’s opgesteld. Vanwege de zeer uitzonderlijke omstandigheden kunnen telers de opgelopen schade melden aan de aardappelverwerker Clarebout Potatoes, met de nodige bewijsstukken. Als ze geen schade melden, moeten ze voldoen aan de oorspronkelijke contractverplichtingen.

De aardappeltelers uit een strook tussen Noord-Frankrijk, Ieper, Roeselare tot aan het zuiden van Brugge, hebben te maken met ondergelopen akkers en zitten met een areaalverlies van 10 tot 20%.

‘Landelijk 5% van aardappelareaal verloren gegaan’

De weersvoorspellingen voor komende week zijn droog. Hoge temperaturen zijn echter niet ideaal, aangezien het wortelgestel zwak is. Als er nu droogte komt, gaan de aardappelen te snel bloeien en kunnen de opbrengsten lager uitvallen. Het lijkt er op dat landelijk 5% van het aardappelareaal verloren is gegaan, zegt algemeen secretaris Guy Depraetere van het Belgische Algemeen Boerensyndicaat (ABS). “Hoewel het areaal dit seizoen met 12% is gestegen vergeleken met vorig seizoen, moet er dit seizoen gerekend worden op een lagere hectare-opbrengst van 45 tot 50 ton per hectare. Er is dit jaar wel meer Fontane gepoot, wat een hogere opbrengst heeft dan Bintje. In seizoen 2015 was de hectare-opbrengst 51 ton. Een jaar eerder had België een recordopbrengst van 56 ton per hectare.”

Beheer
WP Admin