Foto: Henk Riswick AkkerbouwAchtergrond

Aardappelproducten uit EU steeds gewilder

Aardappelproducten uit de EU zijn veelgevraagd in derde landen. De toekomst ziet er zonnig uit voor de verwerkers.

De afzetmarkten in het Midden-Oosten en Zuid-Amerika worden steeds belangrijker voor de aardappelverwerkers in de EU. Vooral Saoedi-Arabië en Brazilië houden van de Europese lekkernijen. De export vanuit de EU gaat voor ruim een kwart naar deze landen. Saoedi-Arabië en Brazilië worden vooral bediend door de aardappelverwerkers in Nederland en België. Polen heeft een geografisch voordeel voor de export naar Rusland, Oekraïne, Kazachstan en Wit-Rusland, schrijft de Amerikaanse landbouwraad in Den Haag in een rapport over de Europese export van aardappelproducten.

Volgens de landbouwraad hebben de aardappelverwerkers in de EU een zonnige toekomst voor zich. De vraag naar aardappelproducten in landen buiten de EU groeit. Zo importeerde Saoedi-Arabië in seizoen 2007-’08 ongeveer 70.000 ton aardappelproducten uit de EU. Dat was afgelopen seizoen 2015-’16 gestegen naar ongeveer 180.000 ton. Dat is een stijging van 157%. De export naar Brazilië groeide in die acht jaar met 182% naar ongeveer 155.000 ton. Ook Chili is aan de Europese frites. De import vanuit de EU verzevenvoudigde naar 80.000 ton.

Transportkosten lager

De verre bestemmingen zijn in beeld gekomen omdat de transportkosten zijn gedaald. Vóór de economische crisis in 2008 zijn veel vrachtschepen gebouwd vanwege de groeiende wereldhandel. Nu worden veel schepen helemaal niet meer gebruikt, vanwege het overschot aan transportcapaciteit. Volgens de landbouwraad groeit de vraag naar aardappelproducten vooral in het Midden-Oosten, Rusland, Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië. De markten worden bediend door Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Polen. Deze vijf landen nemen 99% van de export voor hun rekening.

Consumptieaardappelen duurder

Door tegenvallende oogsten in West-Europa worden consumptieaardappelen duurder dan vorig seizoen. “Dat maakt Europese aardappelproducten minder competitief op de exportmarkten”, stelt de landbouwraad. “Toch blijft de export naar derde landen stabiel, omdat de vraag toeneemt. De bevolking groeit en de vraag naar fastfood neemt toe.”

Nederland grootste exporteur

Nederland was in 2015-’16 met 575.000 ton de grootste exporteur naar derde landen, 5% meer dan het seizoen er voor. Vanuit België steeg de export 6% naar 505.000 ton. Beide landen zijn goed voor bijna 85% van de export van aardappelproducten vanuit de EU. De export naar derde landen omvat ongeveer 30% van de totale export van 1,3 miljoen ton diepvries aardappelproducten. De rest blijft binnen de EU.

Beheer
WP Admin