<em>Foto: Henk Riswick</em> AkkerbouwNieuws

Aardappelprijssysteem Agriprins stopt

De Brancheorganisatie Akkerbouw stopt op 1 april met het prijsinformatiesysteem Agriprins. Er is te weinig belangstelling voor, meldt Nieuwe Oogst, het ledenblad van LTO.

Door de geringe belangstelling kan Agriprins niet kostendekkend werken.

Agriprins startte in 2013 onder de paraplu van het Productschap Akkerbouw, dat sinds 1 januari 2015 niet meer bestaat. Het prijsinformatiesysteem voor consumptieaardappelen is toen overgenomen door de BO Akkerbouw. De handelsorganisatie NAO heeft nooit mee gedaan aan Agriprins, omdat de leden dat niet wilden. Telers meldden weinig transacties, waardoor het systeem vrijwel alleen werd gevoed door de vier grote verwerkers.

BO Akkerbouw stopt met voorraadmeting

Brancheorganisatie Akkerbouw bood Agriprins afgelopen seizoen aan tegen betaling. Abonnees ontvingen dan ook de voorraadmeting voor aardappelen en de verwerkingscijfers van de verwerkende industrie. De BO Akkerbouw stopt nu ook met de met de voorraadmeting, omdat daar alternatieven voor zijn. Volgens de BO Akkerbouw moet de Vavi (Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie) beslissen wat gaat gebeuren met de verwerkingscijfers. De BO Akkerbouw wil alleen taken uit voeren die kostendekkend zijn. De website Akkerbouwplaza blijft wel bestaan. Ook blijft de brancheorganisatie transacties aanleveren voor de regionale landbouwbeurzen.

Ook de voorraadmeting van uien komt tot een einde, omdat er volgens de BO Akkerbouw alternatieven voor zijn.