Foto: Koos Groenewold AkkerbouwNieuws

Aardappelexport hield in maart matig tempo

De Nederlandse export van consumptie- en industrieaardappelen is in maart uitgekomen op een totaal van bijna 54.500 ton. Dat blijkt uit de jongste gegevens van de Nederlandse Aardappelorganisatie (NAO).

Ten opzichte van de voorgaande, kortere, maand februari was het ruim 10% meer, ten opzichte van januari scheelt het een fractie. De vergelijking met maart 2020 laat zien dat er veel minder is uitgevoerd, te weten 18% minder ofwel bijna 12.500 ton. De terugval is grotendeels te wijten aan minder export naar landen binnen de EU, vooral naar Duitsland, Roemenië en Polen.

Minder naar België

Verreweg de belangrijkste exportbestemming voor de aardappelen was in maart zoals altijd België. Er ging een hoeveelheid van 23.700 ton heen. Dat is ten opzichte van maart 2020 iets meer, 4%. In vergelijking met het vijfjarig gemiddelde is de export naar België echter ruim een derde onder de maat gebleven. Dat is een trend die het hele seizoen al op te merken viel. In de periode juli tot en met maart is er 116.000 ton minder naar België gegaan dan het vijfjarig gemiddelde, een terugval met 40%.