AkkerbouwAchtergrond

Aardappelen in Siberië

Ze teelden nog nooit aardappelen op het grootschalige akkerbouwbedrijf dat ik op de grens van Rusland, Kazachstan en Mongolië mag begeleiden. Maar dat gaat helemaal goed komen!

Ik was recent in de Altay-regio. Dat is een deel van Siberië dat grenst aan Kazachstan en Mongolië. Een lokaal retailbedrijf in deze regio importeert een groot deel van zijn groenten en fruit uit het buitenland. Het grootste deel komt uit Oezbekistan, maar ook Nederland, Israël en Turkije leveren producten.
Het bedrijf heeft nu besloten zelf aardappelen te gaan telen en heeft hiervoor Nederlandse machines aangeschaft. Die zijn geleverd door Agrico Eurasia. Deze firma levert ook het uitgangsmateriaal. Naast de machines en het pootgoed levert Agrico Eurasia een deel begeleiding. Hiervoor reisde ik af naar de Altay regio.

Grote uitdaging

Een bedrijf dat nog niet eerder aardappelen, laat staan gewassen heeft geteeld lijkt een hele uitdaging. Geloof me, dat is het ook. Elke teeltkennis ontbreekt. Gelukkig heeft de organisatie goede managers in dienst die dat probleem inzien en investeren in de aankoop van kennis. Niet voor niets doen ze zaken met Agrico Eurasia.
Na een vijf uur durende vlucht uur vanuit Moskou wordt ik opgewacht door een van de aandeelhouders. Direct valt mij zijn enthousiasme en gedrevenheid op. Hij is verantwoordelijk voor het slagen van dit project en zal er alles aan doen wat in zijn macht ligt. En zijn macht reikt verder dan ik vooraf inschatte.

Poters in logistiek centrum

Als eerste kijken we bij de poters. Deze liggen keurig gekoeld opgeslagen in het logistieke centrum dat de 220 supermarkten van het bedrijf bevoorraadt. De poters zijn van goede kwaliteit en worden inmiddels langzaam opgewarmd.
Vervolgens zetten we koers naar de percelen op zo’n 40 kilometer van de stad. Het zijn percelen waar we in Nederland jaloers op zouden zijn. Ze zijn een kleine 600 meter breed en 1.200 meter lang. Elk goed voor zo’n 65 hectare. En er zijn genoeg percelen om uit te kiezen. Hier en daar ligt nog wat sneeuw, maar de vooruitzichten lijken goed.
De volgende dag beginnen we met ploegen. De percelen zijn de afgelopen decennia waarschijnlijk niet dieper dan 15 centimeter geploegd en nu hopen we met een ploegdiepte van 25 centimeter de harde onderlaag te doorbreken. De grond komt mooi achter de ploeg vandaan, de chauffeurs zijn gemotiveerd en er trots op om in een John Deere 7830 met vijfscharige ploeg te rijden. We ploegen dag en nacht om wat voorsprong op te bouwen.

Nederlandse pootmachines

Na het kopeggen en kunstmeststrooien is het tijd om de Miedema Structural-pootmachine in bedrijf te stellen. De chauffeur die al eens eerder aardappelen heeft gepoot, moet even wennen aan de nieuwe technieken en aan de pootcomputer. Maar na een paar dagen zie je dat hij het oppikt en hij rijdt nog kaarsrecht ook! De chauffeur weet wat het scherm aangeeft en reageert direct zodra er een foutmelding is. Van de aandeelhouder heeft hij duidelijke instructies gehad zich dit eigen te maken en dat is zonder meer gelukt. Het voelt goed als ploeg, kopeg en pootmachine zonder problemen hun rondjes maken. Iedereen is enthousiast en de gedrevenheid van de eigenaren infecteert ook de rest van de medewerkers.

Toen ik het bedrijf verliet, zat de helft van de 160 hectare consumptieaardappelen erin. Inmiddels is ook de tweede helft geplant en zijn de medewerkers drukdoende de ruggen op te bouwen. Ik ben erg positief over deze onderneming. Het feit dat de medewerkers nog nooit eerder aardappelen teelden, werkt denk ik eerder in hun voordeel. Soft brains zoals men dat in de Verenigde Staten noemt, ze zijn te kneden.
Ik hoop er over een aantal weken opnieuw naartoe te gaan om het beregenen en spuiten te begeleiden. Op dit moment wordt er aan de watervoorziening gewerkt. Ook is begonnen met de bouw van de bewaring die in augustus moet staan. Ik ben ervan overtuigd dat dit gaat lukken!

Foto’s: Nico Huizing

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin