AkkerbouwAchtergrond

Aardappelcontractprijs stijgt

Brussel – De aardappelcontractprijzen stijgen in West-Europa 50 cent tot €?1,20 per 100 kilo. Ondanks de stijging zijn telers terughoudend in het tekenen van de contracten, stelt de North-Western European Potato Growers.

In Nederland komt de verhoging van de contractprijs op ongeveer 40 cent tot 1 euro per 100 kilo, schat Meeuw de Bruijne, voorzitter van de handelscommissie van de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA). ”Bij de levering van kort bewaarde aardappelen is de verhoging wat kleiner dan bij lang bewaarde aardappelen.

Voor de oogst van 2010 varieerden de contractprijzen ruwweg van 8 euro tot € 12,50, afhankelijk van leveringstijdstip en aardappelras. Dat was al een tamelijk laag prijsniveau. Als je ook nog bedenkt dat kunstmest en het pootgoed duurder zijn geworden, dan is deze verhoging wel erg minimaal.”

Aviko Potato verhoogt de contractprijzen met 50 cent tot € 1,30 per 100 kilo, zegt directeur Dick Zelhorst. ”Dat is afhankelijk van leveringstijdstip en aardappelras. Voor levering van een goede kwaliteit Agria’s in april 2012 kan een teler € 13,50 tot 14 euro per 100 kilo ontvangen. Dat is als basis voldoende om aardappelen voor te telen.

Naast de contracten zijn er diverse andere contractvormen voor telers om de aardappelen te vermarkten, waarbij de marktkansen gedurende het oogstjaar optimaal benut kunnen worden. Zo heeft Aviko het zogenoemde klikcontract. Dit oogstjaar hebben telers met zo’n contract gemiddeld geklikt op ruim 24 euro per 100 kilo.”

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin