AkkerbouwNieuws

‘Aardappel zonder acrylamide in de maak’

Oudenaarde – De Amerikaanse voedselproducent J.R. Simplot maakt via genetische modificatie een aardappel die geen acrylamide produceert bij het bakken. Als het voedselconcern daar in slaagt, kan dat nadelig zijn voor de Belgische aardappelsector.

Dat zei secretaris Romain Cools van brancheorganisatie Belgapom op de PCA-Aardappeldag in Oudenaarde. Acrylamide is een stof die kan ontstaan als zetmeelrijke producten, zoals aardappelen, sterk worden verhit. Uit onderzoek met proefdieren bleek dat acrylamide schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Cools: “Het is belangrijk om de consument erop te wijzen dat frites zorgvuldig moet worden gebakken.”

Cools vindt het zorgelijk dat Simplot via genetische modificatie een aardappel wil maken waarbij geen acrylamide meer kan worden gevormd. “Genetische modificatie is buiten de EU geen onderwerp van discussie. België exporteert twee derde van alle aardappelproducten buiten de EU. Dit kan aardappelproducenten buiten de EU een voorsprong geven.”

Cools hoopt dat de EU cisgenese, waarbij soorteigen genen worden gebruikt, snel toelaat als veredelingstechniek. “Dan kunnen veel sneller gewenste eigenschappen worden ingebouwd.”

Beheer
WP Admin