Premium
Afgelopen zomer heeft Brian Salomé een uienproef gedaan met verschillende typen grondbewerkingen. Hij zag een verschil van 10 ton per hectare. - Foto's: Peter Roek AkkerbouwErvaring

Aandacht voor bodem begint vruchten af te werpen

Reacties

  1. @Armer. No Till vraagt minimaal 5 jaar om een zeker productie systeem te zijn. Ik denk dat no till zich als goed bewijst bij graanteelt. Rooigewassen geven als negatief resultaat “Het verstoren van de capilairen wat bij maaigewassen niet aan de orde is. ploegen geeft in ieder geval verstoring van de capilairen af en het opneembaar waterbergend vermogen af.

  2. Hier op de klei ook akkerbouwers die goede resultaten hadden bij amper grondbewerking. De toplaag blijft fijn en de eerste twee jaar zijn de resultaten goed. Daarna krijg je problemen met de vaste ondergrond en moet je weer gangbaar verder. Conclusie: je kunt gerust een jaar de grond minimaal bewerken maar niet jaar op jaar. Maar dat is weer niks nieuws. Ecolo’s en wageningers willen politiek correct telen maar de praktijk is anders. Het zijn de boeren die opdraaien voor het risico op lage oogsten.

Beheer
WP Admin